Tri biljne tinkture za zdravlje žena

Tri biljne tinkture za zdravlje žena

Tri biljne tinkture za zdravlje žena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno stroga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razmatra brojna moguća zdravstvena djelovanja ljekovitih biljaka.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja. 

Vrkuta: saveznica kod menstrualnih tegoba

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi pomoću njih pronašli "Kamen mudrosti", upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke.  

Vrkuta je u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće korištena kao pomoć kod klimakterijskih i menstrualnih tegoba. Tradicionalna fiototerapija preporučuje vrkutu kod bolnih i obilnih menstruacija, te skraćenog ciklusa i neplodnosti. 

Francuska fitoterapija preporučuje je u slučajevima kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu. 

Cimicifuga: prirodno rješenje za simptome menopauze

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene.

Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine („valunzi"), prekomjerno znojenje, razdražljivost, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

Konopljika: biljna pomoć kod neplodnosti

Konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i simptome mastodinije i mastalgije, bolovi u grudima, problemi menstrualnog ciklusa (polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja).

Konopljika je tradicionalno poznata i kao važna pomoć kod liječenja ženske neplodnosti raznih uzroka, te bolestima vezanima za hiperprolaktinemiju.

Napomena

Savjetujemo da ne eksperimentirate s tinkturama kućne radinosti već da se obratite stručnjacima i provjerenim proizvodima. Potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete, jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod BIO proizvoda strogo kontrolirani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije