Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tri biljne tinkture za zdravlje žena

Tri biljne tinkture za zdravlje žena

Tri biljne tinkture za zdravlje žena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2015.
  • Broj pregleda: 668
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Biljne tinkture su koncentrirani biljni pripravci u kojima se djelatne tvari nalaze tekućem obliku. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizmu. Danas čak i iznimno stroga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) razmatra brojna moguća zdravstvena djelovanja ljekovitih biljaka.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja. 

Vrkuta: saveznica kod menstrualnih tegoba

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) je biljka koja se kod nas naziva i Gospin plašt. Legenda kaže da su alkemičari iz njenih listova skupljali kapljice soka kako bi pomoću njih pronašli "Kamen mudrosti", upravo otuda i latinski naziv ove ljekovite biljke.  

Vrkuta je u tradicionalnoj fitoterapiji najčešće korištena kao pomoć kod klimakterijskih i menstrualnih tegoba. Tradicionalna fiototerapija preporučuje vrkutu kod bolnih i obilnih menstruacija, te skraćenog ciklusa i neplodnosti. 

Francuska fitoterapija preporučuje je u slučajevima kada je razina hormona progesterona u disbalansu i potrebno ju je dovesti u ravnotežu. 

Cimicifuga: prirodno rješenje za simptome menopauze

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix), poznata je već u 18. stoljeću kao biljna droga za liječenje ženskih bolesti. Njezina domovina su sjevernoameričke i kanadske šume gdje su je Indijanci upotrebljavali kao tonik za žene.

Fitoterapijski stručnjaci najčešće je preporučuju kod rješavanja klimakterijskih tegoba, kao što su navala vrućine („valunzi"), prekomjerno znojenje, razdražljivost, nervoza i problemi s nesanicom.

Sve se više koristi kao alternativna terapija u zamjenu za konvencionalnu hormonalnu nadomjesnu terapiju, pogotovo zbog rizika koje takva terapija može nositi.

Konopljika: biljna pomoć kod neplodnosti

Konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se u tradicionalnoj fitoterapiji stoljećima koristila kod problema menstrualnog ciklusa i neplodnosti. S obzirom na opći porast tegoba hormonskog sustava, njena budućnost je neupitna.

Postoji niz znanstveno potvrđenih primjena kao što su: predmenstrualni sindrom (PMS) uključujući i simptome mastodinije i mastalgije, bolovi u grudima, problemi menstrualnog ciklusa (polimenoreja, oligomenoreja, amenoreja).

Konopljika je tradicionalno poznata i kao važna pomoć kod liječenja ženske neplodnosti raznih uzroka, te bolestima vezanima za hiperprolaktinemiju.

Napomena

Savjetujemo da ne eksperimentirate s tinkturama kućne radinosti već da se obratite stručnjacima i provjerenim proizvodima. Potražite fitoterapijske tinkturne pripravke provjerene i certificirane organske kvalitete, jer na taj način u organizam ne unosite ostatke pesticida i teških metala s obzirom na to da su ti parametri kod BIO proizvoda strogo kontrolirani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije