Trudnoća u četrdesetima

Trudnoća u četrdesetima

Trudnoća u četrdesetima
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što ste stariji, sve više je rizika

Za trudnice iznad 35-te, a osobito iznad 40-te prenatalna briga je vrlo važna. Veća je vjerojatnost da ćete oboljeti od dijabetesa ili da ćete imati povišeni tlak. Također je veća opasnost od rođenja djeteta s genetskim poremećajem poput Downovog sindroma.

Ali stariji ste, mudriji i znate što je bitno u životu, no također postoji opasnost da ćete se kao stariji roditelj ponašati previše zaštitnički prema djetetu jer ste svjesni svih opasnosti koje ga okružuju. Dvadesetogodišnje majke se ne boje toliko i nemaju toliko prijateljica koje su već rodile i ispričale im strašne priče.

U četrdesetima vam je posao siguran, pa vam usmjeravanje energije na majčinstvo izgleda kao dobrodošla promjena. Većina je u toj dobi financijski dovoljno sigurna da se može znatno više fokusirati na dijete nego na novac. No stariji roditelji se suočavaju s izazovom ? previše popuštaju djetetu - imate novaca, imate vremena i mnogo više pažnje posvećujete djetetu.

Zdravlje i zdravstvene komplikacije

Umor je sasvim normalan dio vašeg života, kako za vrijeme, tako i nakon trudnoće. No činjenicu da nemate previše energije nadoknađujete na druge načine - stariji roditelji su strpljiviji i neće se lako iznervirati.

No umor nije jedini problem s kojim se susrećete. Starijim ženama je teže zatrudnjeti jer im plodnost opada s godinama, a povećavaju se rizici od komplikacija tijekom trudnoće:

Spontani pobačaj - u dobi od 40 godina rizik je oko 25%.

Placenta previa - je implantacija posteljice preko ili blizu unutarnjeg cervikalnog ušća. Dolazi do iznenadnog i bezbolnog krvarenja u rodnicu. U slučajevima obilnijeg krvarenja ili kada je dosegnuta fetalna zrelost porod je indiciran, obično carskim rezom.

Manja rodna težina novorođenčeta i prijevremeni porod ? rizik od prijevremenog poroda ili smanjene težine novorođenčeta znatno se može smanjiti izbjegavate li pušenje tijekom trudnoće.

Carski rez - kod žena starijih od 35 godina veća je vjerojatnost da će roditi carskim rezom.

Downov sindrom - Učestalost pojave Downovog sindroma se s 1 na 10.000 kod 20-godišnjakinja povećava na 1 na 100 kod 40-godišnjakinja. Iako se ne može spriječiti, može se uočiti na redovitim pregledima tijekom trudnoće.

Povišeni krvni tlak - kod starijih trudnica veća je vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i povišenog tlaka. Sve ovo će liječnik pažljivo pratiti tijekom trudnoće.

Mnoge starije žene smatraju da nemaju kontrolu nad faktorima rizika, ali sami možete napraviti puno. Hranite li se zdravo, vježbate li prije, tijekom i nakon trudnoće, brinete li o zdravlju i slušate savjete liječnika šanse da ćete izbjeći rizične situacije su znatno veće.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije