Trudnoća

Trudnoća

Trudnoća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trudnice i trudnoća

U jednom će se većina žena složiti, vrijeme trudnoće zasigurno predstavlja jedno od emotivno najburnijih i najljepših razdoblja u životu svake žene. Vrlo često uz osjećaje ushita i radosti ono je popraćeno i mnogim pitanjima, strahovima s temeljnom osnovicom da li će sve biti u redu kako tijekom same trudnoće i za vrijeme porođaja.

Naravno da o trudnoći svi znaju sve, i buduće bake i sve prijateljice i sve tete i svi bliži i daljnji poznanici.

Da vam olakšamo mi vam nudimo krati vodič kroz vaše drugo stanje.

U vrijeme očekivane menstruacije nije se desilo krvarenje, vaša menstruacija kasni i vi ulazite u 5 tjedan trudnoće. Upravo ovom konstatacijom dešava se čitav niz burnih promjena kako u vašem tijelu tako i u vašoj duši.

Jedno od prvih pitanja je kako sam već u petom tjednu trudnoće? Morate znati da trudnoća traje (većinom) 9 kalendarskih mjeseci, 40 tjedana, odnosno 280 dana, naime trajanje trudnoće se računa od dana posljednje menstruacije. Stoga već samim izostankom menstruacije ulazite u 5. tjedan trudnoće ili ginekološkim rječnikom rečeno 5. tjedan gestacije. Vrlo senzibilne žene već i samim izostankom uočavaju prve promjene. Zbog gotovo eksponencijalnog brzog rasta razine hormona u krvi (progesterona, estrogena, Bhcg odnosno hormona karakterističnog za trudnoću kojeg luče korionske resice odnosno posteljično tkivo) grudi postaju bujnije, napetije, bolnije i znatno osjetljivije. Iz istih razloga pojedine žene se mogu osjećati pospanije i umornije. Istodobno u tijelu maternice dolazi do ukopavanja zametka u materničnu sluznicu koja mu omogućuje optimalne uvjete za rast i razvoj. Ponekad već krajem 5. tjedna na ultrazvuku se može razabrati malena gestacijska vrećica veličine svega 2 do 3 mm, ukopana u zadebljanu sluznicu maternice (endometrij). Povišene razine hormona trudnoće (B hcg-a) i ultrazvučna slika malene gestacijske vrećice predstavljaju objektivne odnosno sigurne znakove trudnoće.

Kako vrijeme prolazi u ovome razdoblju dinamičke promjene su sve burnije ulaskom u 6. tjedan vaši subjektivni znakovi trudnoće bivaju svakim danom sve izraženiji (jutarnja mučnina, smetnje u apetitu uz gađenje prema pojedinoj hrani, kavi i cigareti, povraćanje, opća slabost i pospanost) kao i vjerojatni znakovi trudnoće (npr. promjena boje stidnice u tamniju boju iz ružičaste u ljubičastu - lividnija). U maternici se tijekom ultrazvučnog pregleda jasno nazire unutar gestacijske vrećice pravilna žumanjčana vrećica veličine 3-4 mm (koja ima funkciju metaboličke zaštite do razvoja posteljice) kao i embrionalni odjek veličine 3 do 7 mm unutar kojeg se jasno razabire srčana akcija. Ukoliko još uvijek niste ugovorili termin kod svog ginekologa krajnje je vrijeme za to. Jer morate znati da je moderna ginekološka skrb koja se tijekom trudnoće zove prenatalna ili antenatalna, vrlo intenzivna i dinamična. U zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom pregledi se planiraju jednom mjesečno do 32. tjedna kada oni postaju češći svaka 3. tjedna do 35. i 36. tjedna, nakon kojeg se oni intenziviraju u razmaku od 2 tjedna. Ulaskom u vrijeme termina porođaja oni se planiraju svakih 2-3 dana.

Isto tako morate se upoznati i usvojiti s cijelim nizom terminologije s kojom se susrećete u vašoj trudničkoj i ultrazvučnoj knjižici:

ZM datum zadnje menstruacije, TP termin poroda, RR (vrijednosti krvnog tlaka) TT (tjelesna težina) alb (prisustvo albumena - proteina u mokraći), KG i Rh krvna grupa i resus faktor, UZV (ultrazvuk), KDS/KČS pozitivna srčana akcija, CRL duljina tjeme trtica, BPD promjer glavice bebe, Fl duljina bedrene kosti, AC opseg trbuha bebe, CTG kardiotokografija.

Ulaskom u liječničku ordinaciju iskreno razgovarajte s vašim ginekologom o svim vašim dosadašnjim zdravstvenim problemima te ukoliko je bilo ginekoloških tegoba (učestale i liječene infekcije, operacije ginekoloških organa, loš papa obrisak, nemogućnost začeća, spontani pobačaji, teškoće u prethodnoj trudnoći kao i operativni završetak trudnoće). Ovi podaci su neophodni jer skrivanjem i prešućivanjem ovih podataka prvenstveno štetite sebi i svome djetetu.

Niste se ni snašli i tu ste između 8. i 10. tjedna trudnoće, malac u vama raste, jasno se već razabiru glavica, gornji i donji udovi, njegova dinamika, formira se posteljično tkivo. Vaše subjektivne tegobe mogu i dalje trajati vrlo intenzivno a pred vama je zadatak s cijelim nizom pretraga od određivanja tjelesne težine i visine, krvnog tlaka, krvne slike kao i krvne grupe, razine šećera i analize urina. Krajem 12. tjedna odnosno završetkom prva tri mjeseca, tijekom ultrazvučnog pregleda možemo se osvjedočiti da je pred nama "mali čovjek". Razdoblje organogeneze je završeno i ispred nas više nije embrio već fetus koji ima praktički sve. Tijekom ultrazvučnog pregleda prikazuju se svi organski sustavi. To je razdoblje kada je moguće obaviti prvi probir za strukturalne anomalije. Mjerenjem debljine nuhalnog nabora, te duljine fetusa i njegove nosne kosti uz određivanje biokemijske razine hormona čini rani kombinirani probira kojim je omogućeno selekcioniranje trudnica koje su pod rizikom za Down-on sindrom. Ova rana neinvazivna pretraga omogućuje miran san kako samoj trudnici tako i njezinom ginekologu.

Kako vrijeme odmiče i vi sami osjećate sve veće promjene vašeg tijela, subjektivni osjećaji s početak trudnoće konačno prestaju dok se ulaskom u 4. mjesec trudnoće, trbuščić lagano nazire, dojke u sve teže, vaša odjeća postaje uža i fizički više ne možete baš sve kao i do sada. Teže vam se uspeti nekoliko katova što ste prije s lakoćom radili ali i uobičajene dnevne aktivnosti u pojedinih žena ne odvijaju se više s automatizmom kao do sada. Za sve to postoje i fiziološka objašnjenja u prilagodbi našeg tijela na trudnoću.

Najnovije

Najčitanije