Kako vaša beba raste - 15. tjedan

Kako vaša beba raste - 15. tjedan

Kako vaša beba raste - 15. tjedan
  • Objavljeno: Subota, 14.11.2009.
  • Broj pregleda: 5.175
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Vaša beba je narasla do veličine jabuke i teži oko 70 g. Dugačka je oko 10 cm. Amnionska tekućina ulazi kroz nos i gornji dišni sustav i pomaže plućima da se počnu razvijati. Noge su joj duže od ruku i može premicati sve zglobove i udove. Iako su joj kapci i dalje zatvoreni, može osjetiti svjetlost. Formiraju se okusni pupoljci. Možete saznati da li je vaša beba dječak ili djevojčica! Određivanje spola djeteta ovisi o jasnoći slike na ultrazvuku i položaju djeteta.

trudnoca-po-tjednima-15.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Iako ste u zamahu trudnoće, još uvijek vas mogu iznenaditi neočekivani simptomi s vremena na vrijeme. Ako vam je nos začepljen, na primjer, to je vrlo vjerojatno posljedica hormonalnih promjena i povećanog protoka krvi kroz sluznicu. Postoji čak i naziv za to: "trudnički rinitis". Neke trudnice također pate od krvarenja iz nosa što je rezultat povećanog volumena krvi i širenja krvnih žila u nosu.

Ako ćete ići na amniocentezu, to će se najvjerojatnije dogoditi između ovog i 18. tjedna. Ovaj test može identificirati stotine genetskih i kromosomskih poremećaja.

Nemojte se iznenaditi ako ste vi i partner pod stresom ovih dana. Mnogi parovi brinu o zdravlju djeteta i o tome kako će se snaći u novoj ulozi. Ali, s fizičkim tegobama u opadanju i energijom u porastu, ovo je prekrasno tromjesečje za većinu žena.

3 pitanja bebinim pokretima

Osjećaj tih prvih pokreta i bebinih udaraca jedan je od najnevjerojatnijih iskustava u trudnoći. Što možete očekivati kada je beba konačno dovoljno velika i jaka da ju osjetite?

Kada ću prvi put osjetiti da se beba miče?

Vjerojatno ćete osjetiti negdje između 16. i 22. tjedna, iako je beba pokretna već u 7. ili 8. tjednu u što ste se mogli uvjeriti i na ultrazvuku. Žene sitnije građe često bebine pokrete osjete ranije od ostalih žena.

Kakav je to osjećaj?

Žene to opisuju kao osjećaj da im nešto pliva u trbuhu ili kao da imaju mjehuriće u trbuhu. Vjerojatno ćete te prve udarce zamijeniti s osjećajem gladi, ali jednom kada ih počnete redovito osjećati, znat ćete prepoznati razliku. Veća je vjerojatnost da ćete osjetiti ove rane pokrete kada sjedite ili ležite mirno.

Kada se trebam zabrinuti zbog djetetovih pokreta?

Iako se vaše dijete kreće, mnogi njegovi pokreti i udarci još nisu dovoljno jaki da se osjećaju. Kasnije u drugom tromjesečju, njegovi udarci će postati jači te ćete ih početi osjećati redovito. U tom trenutku, obratite pozornost na njih i ako primijetite da se beba manje miče, odmah se javite liječniku. Manji broj pokreta može signalizirati problem i možda ćete trebati non stress test (bez uterinih kontrakcija) ili biofizički profil da bi provjerili stanje vaše bebe. Kada dođete u zadnje tromjesečje, neki liječnici će preporučiti brojanje bebinih udaraca svaki dan.

Najnovije

Najčitanije