Kako vaša beba raste - 12. tjedan

Kako vaša beba raste - 12. tjedan

Kako vaša beba raste - 12. tjedan
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.11.2009.
  • Broj pregleda: 4.014
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako to izgleda ovaj mjesec?

Najdramatičniji razvoj ovog tjedna su refleksi. Prsti vaše bebe će se uskoro početi otvarati i zatvarati, nožni prsti će se pomicati, očni mišići će se stisnuti, a usta će napraviti pokrete sisanja. U stvari, ako pritisnete prstima trbuh, vaše dijete će se promeškoljiti, mada to nećete moći osjetiti. Bebina crijeva, koja su narasla tako brzo da se probijaju u pupkovinu, počet će se premještati u trbušnu šupljinu, a njegovi bubrezi će započeti odvajati urin u mjehur.

U međuvremenu, živčane stanice se umnožavaju brzo, u mozak vaše bebe, sinapse se formiraju munjevitom brzinom. Lice izgleda potpuno ljudsko: njegove oči sa strane su se preselile ispred glave, a uši su na pravom mjestu, gdje bi i trebale biti. Vaša beba je veličine limete i teži oko 14 g. Dugačka je tek nešto više od 5 cm.

trudnoca-po-tjednima-12.jpg

Kako se vaš život mijenja?

Vaša maternica je narasla do točke kada vaš liječnik može napipati vrh ili fundus maternice nisko u trbuhu, iznad stidne kosti.

Možda počinjete osjećati žgaravicu, peckanje koje se često proteže od prsne kosti do grla. Mnoge žene se susreću sa žgaravicom po prvi put tek u trudnoći, ali žene koje su imale napadaje žgaravice ranije osjećaju pogoršanje. Tijekom trudnoće posteljica proizvodi puno hormona progesterona, koji opuštaju ventil koji razdvaja jednjak od želuca. Osobito kada ste u ležećem položaju, želučana kiselina se može vratiti gore, što uzrokuje neugodno peckanje. Za mnoge žene ti problemi počinju (ili postaju gori) tek kasnije u trudnoći, kada maternica raste i počinje se gurati na trbuhu.

Ići na amniocentezu ili ne?

Amniocenteza je prenatalni test koji se obavlja između 16. i 20. tjedna. Više je od 99 posto točna u identificiranju kromosomskih poremećaja u razvoju vaše bebe, kao što su Downov sindrom. Također može otkriti nekoliko stotina drugih genetskih poremećaja, kao što su cistična fibroza, bolest srpastih stanica, Tay-Sachs bolest, kao i oštećenja neuralne cijevi (kao što su spina bifida i anencefalija). Budući da je amniocenteza invazivna i nosi mali rizik od pobačaja, žene koje se odluče da ju imaju su one s povećanim rizikom za genetske i kromosomske probleme.

Kako se odlučiti za ovaj test?

Liječnici preporučuju da se žene svih dobi upoznaju s mogućnostima testiranja u prvom i drugom tromjesečju.

Mnoge žene odluče se za neinvazivno testiranje i onda donose odluku o dijagnostičkim testiranjima na temelju početnih rezultata. Druge žene se odluče za dijagnostička testiranja odmah, dok neke žene odluče da se neće uopće testirati.

Kako izgleda postupak?

Ako se odlučite da želite amniocentezu, možete očekivati da će postupak trajati oko 30 minuta (povlačenje tekućine obično traje manje od 30 sekundi). Liječnik ili tehničar će ultrazvukom odrediti mjesto na sigurnoj udaljenosti od bebe i posteljice. Zatim, pod stalnim vodstvom ultrazvuka, liječnik uvodi dugu, tanku, šuplju iglu kroz trbuh da bi izvadio amnionsku tekućinu. Možete osjećati neke grčeve, štipanje ili pritisak tijekom postupka. Nelagoda varira od žene do žene, pa čak i od trudnoće do trudnoće.

Najnovije

Najčitanije