Zašto menstruacija kasni?

Zašto menstruacija kasni?

Zašto menstruacija kasni?
  • Objavljeno: Subota, 03.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ništa ne tjera strah u kosti svakoj ženi kao izostala mjesečnica kada ju najviše iščekuje. Trudnoća je prva stvar na koju posumnjamo ako menstruacija izostane. No, je li trudnoća jedini razlog za izostanak mjesečnice? Navodimo 10 najčešćih razloga koji mogu biti uzrok izostanku mjesečnice.

Stres

Stres može utjecati na mnoge stvari u našim životima, uključujući i menstrualni ciklus. Ponekad smo tako pod stresom da naše tijelo smanjuje količinu hormona što uzrokuje izostanak ovulacije ili nedolazak menstruacije. Konzultirajte se s liječnikom koji vam može pomoći da shvatite što trebate učiniti da se opustite i ponovno uspostavite normalan menstrualni ciklus.

Bolest

Iznenadne, kratke bolesti ili čak duže bolesti mogu uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu. To je obično privremena smetnja.

Provjerite što vam poručuje neredovita menstruacija!

Promjena rasporeda

Promjena rasporeda stvarno može poremetiti raspored vašeg tijela. To osobito vrijedi ako radite u smjenama po danu ili noći.

Promjene u uzimanju lijekova

Možda pokušavate uzimati novi lijek, a kašnjenje ili izostanak menstruacije može biti posljedica. Razgovarate sa svojim liječnikom o ovoj nuspojavi. To je vrlo uobičajeno kod nekih metoda kontrole rađanja.

Višak tjelesne težine

Veliki višak kilograma može utjecati na hormone koji mogu pomaknuti ciklus ili ga čak i zaustaviti. Većina žena će nakon gubitka kilograma primijetiti da ima normalan menstrualni ciklus.

Saznajte što sve utječe na menstrualni ciklus!

Premala tjelesna težina

Ako nemate dovoljno masnog tkiva nećete imati redovite menstruacije, a to ponekad može uzrokovati prestanak mjesečnica. To se zove amenoreja. Obično dobivanje nekoliko kilograma može pomoći da se vrati menstrualni ciklus. Ovo je čest uzrok izostanka mjesečnica kod profesionalnih sportašica.

Loš izračun

Trajanja menstrualnog ciklusa varira od žene do žene. Iako kažu da je prosječan menstrualni ciklus 28 dana, to ne vrijedi za sve. Ponekad se dogodi da mislite da vam menstruacija kasni, a zapravo se radi o lošem izračunu. Ako imate neredovite menstrualne cikluse, ali znate kada ovulirate, očekujte mjesečnicu oko dva tjedna nakon ovulacije. To vam može pomoći da lakše pratite menstrualni ciklus.

Klimakterij

Peri-menopauza je razdoblje u kojem prelazite u stanje prestanka reproduktivnosti. Menstruacije mogu biti lakše, teže, češće ili rjeđe, ali uglavnom ne liče normalnom menstrualnom ciklusu. Ako ne želite zatrudnjeti i dalje koristite kontracepciju, jer ćete vjerojatno i dalje biti plodni, barem neko vrijeme.

Provjerite je li vaša menstruacija normalna!

Menopauza

U menopauzi više neće doći do ovulacije ili menstruacije. Menopauza može biti prirodan događaj ili se može dogoditi zbog histerektomije ili kemoterapije.

Trudnoća

Konačno! Da, izostanak menstruacije može biti znak da ste trudni! Jednostavan test trudnoće se obično riješiti ovu nedoumicu.

Ako ste trudni, trebali biste dogovoriti s liječnikom prenatalni pregled. Ako je test na trudnoću negativan, pričekate još tjedan dana i testirajte se ponovno. Ako je i drugi test negativan ili ako ne znate zašto nemate menstruaciju, dogovorite se s liječnikom za pregled.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije