Žene teže prestaju pušiti, a imaju više razloga za prestanak

Žene teže prestaju pušiti, a imaju više razloga za prestanak

Žene teže prestaju pušiti, a imaju više razloga za prestanak
  • Objavljeno: Petak, 09.03.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ženama je teže prestati pušiti, ali imaju veći rizik od niza zdravstvenih problema. Ukoliko razmišljate o prestanku pušenja, a niste sigurni da je pravo vrijeme ili vam nedostaje motivacije, donosimo vam niz zdravstvenih problema koje uzrokuje pušenje.  

Većina ljudi, koja je prestala pušiti ili barem pokušala prestati, će vam potvrditi kako nije baš tako jednostavno prestati s navikom koja igra glavnu ulogu u visokoj smrtnosti od raka pluća i bolesti srca.

Brojna istraživanja su pokazala da žene mogu doživjeti puno više bolesti uzrokovanih pušenjem, za razliku od muškaraca, ali također znatno teže prestaju s tom ružnom navikom. Glavni razlozi težeg prestanka su:

  • Veći strah od mogućeg debljanja uzrokovanog prestankom pušenja
  • Lijekovi za pomoć kod prestanka se ne preporučaju trudnicama
  • Menstrualni ciklus utječe na simptome odvikavanja koji mogu varirati iz ciklusa u ciklus
  • Muževi pružaju manju potporu ženama nego žene muževima
  • Žene su osjetljivije na situacije koje ih navode na pušenje kao što je pušenje s određenim ljudima ili pušenje tijekom određenih raspoloženja
  • Mnoge žene uživaju u čudnom osjećaju kontrole povezanog s pušenjem cigareta

Karcinomi

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka među ženama, nadmašivši i rak dojke. Rak pluća kod žena koje puše je izrazito čest i čini 25% svih smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom među ženama.

Kardiovaskularne bolesti

Pušenje znatno povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, naročito kod žena. Rizik od nastanka bolesti srca kod sredovječnih žena koje puše je čak trostruko veći od žena njihove dobi koje ne puše.

Reproduktivno zdravlje

Žene koje puše su izložene većem riziku od komplikacija tijekom trudnoće, nastanka prijevremene menopauze, neplodnosti, pobačaja, prijevremenog rođenja, mrtvorođene djece i rođenja djeteta s niskom porođajnom težinom. Pušenje ženama udvostručuje rizik od nastanka raka vrata maternice.

Dječje zdravlje

Pušenje povećava rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, perinatalne smrti, poremećaja kod učenja, pažnje i ponašanja.

Hormoni

Pušenje uzrokuje prijevremeni nastanak menopauze i prestanak menstrualnog ciklusa. Štetno djelovanje pušenja ubrzava i proces starenja, ženama koje puše koža znatno brže stari.

Oralno zdravlje

Pušenje povećava rizik od nastanka bolesti desni, raka usne šupljine te također uzrokuje kronično loš zadah, žute zube, gubitak zubi te prekomjernu pojavu bora oko usana.

5 koraka kako jednom zauvijek prestati pušiti

Odredite datum prestanka

Priuštite si jedan do četiri tjedna kako bi se mentalno pripremili za prestanak. Iskoristite to vrijeme kako bi se oslobodili od svih potrepština koje vam trebaju za pušenje. Također razmislite o prijašnjim pokušajima i što možete promijeniti kako bi ovaj put uistinu prestali.

Tražite podršku

Tražite podršku obitelji, prijatelja ili kolega na poslu. Zamolite ih da ne puše u vašoj blizini. Također razgovarajte sa svojim liječnikom koji vam može preporučiti i neka sredstva za prestanak pušenja. Također, ukoliko ste trudnica i želite prestati pušiti, svakako se posavjetujte s liječnikom jer ne bi smjeli koristiti sredstva za prestanak pušenja bez konzultacije s liječnikom

Pripremite se na neuspjeh

Većina neuspjeha se javlja unutar prva 3 mjeseca nakon prestanka. Izbjegavajte alkohol i društvo drugih pušača. Mnogi pušači mogu očekivati da će dobiti na težini, biti loše raspoloženi i depresivni,  ali se i to može izbjeći uz pravilnu prehranu i redovitu tjelovježbu. Novac koji ste davali za cigarete iskoristite kako bi se upisali na neki tečaj, teretanu, aerobik, pilates i slično

Vitashop

Najnovije

Najčitanije