Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline

Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline

Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 5.555
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Omega masne kiseline

U namirnicama prevladavaju omega-6 masne kiseline, a s vremenom se drastično povećao rizik nedostatka omege-3.

Omega masne kiseline pojam su koji smo često čuli od liječnika, u ljekarni ili u medijima. No, jesmo li se zapitali o čemu je zapravo riječ? 

Omega masne kiseline sastavni su dio ribljih ulja, jednog od najstarijih dodataka prehrani. Riblja ulja sadrže omega-3 esencijalne masne kiseline EPA i DHA. Omega masne kiseline ljudsko tijelo ne može proizvesti, pa ih moramo osigurati pravilnim uzimanjem dodataka prehrani. Zbog zastupljenosti u većini fizioloških procesa i strukturama svake stanice, nužne su za normalno funkcioniranje organizma. Njihovo pomanjkanje zabilježeno je kod različitih upalnih i krvožilnih bolesti, Alzheimerove bolesti, depresije, slabije koncentracije, a izravno su povezane s padom imuniteta i kožnim poremećajima.

Omega masne kiseline smanjuju koncentraciju kolesterola, povećavaju elastičnost krvnih žila i reguliraju viskoznost krvi, pa smanjuju rizik od srčanih napada i udara uzrokovanih grušanjem krvi. Njihovo osnovno djelovanje vezuje se uz prevenciju i tretmane visokoga krvnog tlaka, srčanih aritmija i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Osim djelovanja na krv i krvne žile, istraživanja su pokazala da je za razvoj mozga i vida te za intelektualni razvoj dojenčadi prijeko potreban DHA, čiji unos putem nadoknade ili preko majčina mlijeka može znatno potaknuti razvoj najmlađih.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije