Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline

Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline

Čuvari naseg zdravlja - Omega kiseline
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Omega-6 nadvladala omegu-3

Čini se da ravnoteža našeg zdravlja ovisi i o ravnoteži između omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Nekad je njihov omjer u svježim namirnicama bio 4:1 u korist omege-3, a danas je to i do 1:20. Drugim riječima, u namirnicama prevladavaju omega-6 masne kiseline, a s vremenom se drastično povećao rizik nedostatka omege-3. To je još jedan od razloga zašto je potrebna nadoknada omega-3 masnih kiselina, i to s ciljem sprječavanja razvoja negativnih učinaka neravnoteže.

Na nedostatak omega masnih kiselina u organizmu mogu upućivati suhoća kože i kose, ukočenost i bolni zglobovi, sklonost debljanju i slab imunitet. Već je kod tih stanja potreban dodatan unos u dozi od oko 500 mg EPA i DHA dnevno. Kod razvijenih upalnih stanja, depresije, krvožilnih bolesti, visokih triglicerida u krvi i drugih teških dijagnoza trebalo bi uzimati omega-3 masne kiseline u dnevnoj dozi od 700 do 1000 mg. Prema preporuci stručnjaka, može se uzeti i više EPA i DHA, koje onda imaju i protuupalno djelovanje. Stvarno stanje omega-3 masnih kiselina u organizmu može se odrediti omega-3 indeksom, koji je ujedno pokazatelj rizika od krvožilnih bolesti.

S obzirom na veliko značenje omega masnih kiselina u organizmu, iznimno je bitno osigurati njihov optimalan unos. Ako to nije moguće pravilnom prehranom, nadoknada je idealan odabir, i to od najmlađe dobi. Pravilnom nadoknadom pomno odabranim preparatima i definiranim dozama može se spriječiti većina poremećaja koji smanjuju kvalitetu života i trajno narušavaju zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije