Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mitovi o kukuruzu na koje možete zaboraviti

Mitovi o kukuruzu na koje možete zaboraviti

Mitovi o kukuruzu na koje možete zaboraviti
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.09.2014.
  • Broj pregleda: 282
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kukuruz je obilježje ljeta i rane jeseni. Najčešće se jede kuhan ili s roštilja. Kukuruz je bez razloga postao podcijenjen. To je velika šteta jer je izuzetno pristupačan, a uistinu dobar za vaše zdravlje. Donosimo vam neke od uobičajenih mitova o kukuruzu, za koje stručnjaci ističu da nisu istiniti.

Mit: kukuruz nije zdrav

Ovo definitivno nije točno! Kukuruz je  povrće koje sadrži brojne nutritivne tvari i time postaje temelj zdrave prehrane. Ovaj mit je proizašao iz činjenice da kukuruz sadrži škrob, a škrob pripada ugljikohidratima.

Iz nekog razloga, većina ljudi u što je moguće većoj mjeri izbjegava ugljikohidrate i namirnice kao što su krumpir ili kukuruz. Ako pitate bilo kojeg stručnjaka, sigurno će vam reći da ne postoji razlog da ne konzumirate kukuruz. Zapamtite da su najzdravije grickalice kokice, napravljene upravo od kukuruza.

Mit: kukuruz se teško probavlja i to je jako loše

Iako je istina da kukuruz sadrži visok udio netopivih vlakana, odnosno vlakana koji samo prolaze kroz vaše tijelo, trebate znati da to nije loše.

Istina, ako jedete puno kukuruza, možda ćete primijetiti komadiće u stolici, ali netopiva vlakna su dobra za rad probavnog sustava i održavanje zdrave ravnoteže dobrih bakterija u probavnom sustavu.

Mit: kukuruz ne sadrži puno nutritivnih tvari

Povrće, kao što je kelj ili špinat, može imati bolju reputaciju, ali kukuruz također sadrži nutritivno vrijedne tvari. Kukuruz sadrži vitamine B kompleksa, vitamin C, magnezij i kalij.

Kukuruz je odličan izvor antioksidanata koji imaju pozitivan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma  i pomažu u prevenciji bolesti kao što su različite vrste raka, bolesti srca i krvožilnog sustava, oštećenja DNA i neplodnost kod žena i muškaraca.

Mit: kukuruz kojeg kupujete je GMO

Većina kukuruza dostupnog na tržištu nije genetski modificirana. Proizvodi od kukuruza mogu biti genetski modificirani. To ne znači da ne postoji genetski modificiran kukuruz, ali su takvi slučajevi uistinu rijetki.

Kukuruz se poprilično lako uzgaja i ne zahtjeva velike napore. Upravo iz tog razloga je u većini slučajeva kukuruz koji se nalazi na policama obližnjeg dućana, potpuno dobar za vaše zdravlje.

Mit: kukuruz sadrži puno šećera

Sigurno niste prestali jesti banane, bez obzira visok udio šećera u njima. One vašem tijelu čine potpuno isto što i kukuruz. Banana sadrži gotovo jednaku količinu kalorija kao i kukuruz, oko 110 kalorija.

S druge strane, kukuruz sadrži 2 do 3 puta manje šećera. Jedan kukuruz sadrži 6 do 8 grama šećera, a banana čak 15. Stoga, ako ste ljubitelj banana i svjesni ste da su zdrave, nema razloga da ne konzumirate kukuruz. Samo ne zaboravite da je umjerenost ključna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije