Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najbolje vrijeme za grickanje

Najbolje vrijeme za grickanje

Najbolje vrijeme za grickanje
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.04.2012.
  • Broj pregleda: 9.467
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Grickanje može biti dio zdrave prehrane. Naravno da je važno što grickate, ali je još i važnije u koje doba dana grickate. Naime, postoje razdoblja kada je poželjno nešto gricnuti.

Grickanje ima svoje prednosti:

  • bolja kontrola - grickanjem ćete smanjiti vjerojatnost prejedanja tijekom sljedećeg obroka
  • dodatna energija - grickanje će vašem tijelu osigurati energiju koja mu je potrebna za normalno funkiconiranje
  • kontrola inzulina - grickanjem ćete spriječiti nagle promjene razine šrećra u krvi

Odgovarajuće grickalice neće naškoditi vašem zdravlju. Grickanje može biti mali i zdravi obrok koji će održavati razinu energije, a odlično je i za mršavljenje.

Provjerite što se događa kada jedete nezdrave grickalice!

Veliki razmak između obroka

Trebate grickati kada je razmak između obroka veći od četiri sata. Razmak između obroka ne bi trebao biti veći od četiri sata jer se tada usporava metabolizam, pada razina šećera u krvi, a vi ćete postati toliko proždrljivi da ćete teže kontrolirati veličinu porcija, čime se povećava rizik od prejedanja, koje također nije zdravo. Stoga, kada niste u prilici imati redovite obroke, slobodno nešto gricnite.

Intenzivan rad

Gricnite nešto nakon svakog intenzivnog rada koji traje više od sat vremena. Intenzivnim radom se troši puno energije koju trebate nadoknaditi. Važno je da obnovite svoje zalihe energije ugljikohodratima i mišiće proteinima. Međutim, ukoliko intenzivan rad traje manje od sat vremena slobodno nešto gricnite ako je idući obrok tek za nekoliko sati.

Prije spavanja

Suprotno uvriježenom mišljenju da nije poželjno jesti prije spavanja, malo grickanja neće škoditi, naročito ukoliko je od zadnjeg obroka prošlo nekoliko sati. Grickanje prije spavanja će vam pomoći da bolje i mirnije spavate jer tijelo i tada troši energiju. Međutim važno je i što grickate prije spavanja. Kokice bez maslaca, sjemenke suncokreta, zobena kaša, lanene sjemenke ili kriška kruha od cjelovitog pšeničnog ili zobenog brašna će potaknuti mirniji san.

Isprobajte 4 pravila zdravog grickanja!

Prije odlaska u restoran

Ukoliko gricnete malo prije nego li odete u restoran, nećete biti toliko gladni i lakše ćete kontrolirati unos hrane. Grickanje će pomoći da ne naručite preveliku porciju i da se ne prejedete. Također, grickanje će smanjiti vjerojatnost naručivanja predjela koji može biti jako kalorično.

Nemojte grickati sredinom jutra jer je jedno istraživanje pokazalo da ljudi koji grickaju između doručka i ručka imaju veći rizik od nastanka pretilosti. Ukoliko je doručak kvalitetan i uravnotežen, vaše tijelo neće imati potrebu za dodatnom energijom sve do ručka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije