Savjeti za jačanje imuniteta kod djece i odraslih

Savjeti za jačanje imuniteta kod djece i odraslih

Savjeti za jačanje imuniteta kod djece i odraslih
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Imunološki sustav štiti naše tijelo od virusa, bakterija i drugih stranih tijela koji uzrokuju infekcije u našem organizmu. Osobe s jakim imunitetom rijetko kad se susretnu s bolestima poput gripe i prehlade.

Prvi korak u prevenciji nastanka gripe i prehlade je jačanje imuniteta. Kako biste izbjegli sezonske bolesti potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerali, ali i uzimati dodatke prehrani koji će pružiti podršku imunološkom sustavu.

U nastavku otkrijte kako ojačati imunitet.

Namirnice za jačanje imuniteta

Jogurt

Probiotici ili "žive aktivne kulture" koje se nalaze u jogurtu, su zdrave bakterije koje drže crijeva i intestinalni trakt bez bolesti koje uzrokuju bakterije.

Zob i ječam

Ove žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim sposobnostima, izvještava norveška studija. Redovita prehrana ovim namirnicama sprječava gripu, herpes, pojačava imunitet, ubrzava zacjeljivanje rana, a može pomoći i da antibiotici djeluju bolje.

Češnjak

Ovaj moćan začin sadrži aktivni sastojak alicin, koji se bori infekcija i bakterija. Zaljubljenici u češnjak imaju 30% manju stopu raka debelog crijeva i 50% manju stopu raka želuca.

Riba

Selen, koji se nalazi u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže da bijele krvne stanice proizvode citokin, protein koji uklanja virus gripe iz tijela. Losos, skuša i haringa bogati su omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale, povećavaju protok zraka i štite pluća od prehlade i respiratornih infekcija.

Pileća juha

Pileća juha blokira migraciju upalnih bijelih stanica, što je važno jer su simptomi prehlade odgovor na stanice koje se akumuliraju u bronhijalnoj cijevi. Dodani začini, kao što su češnjak i luk, mogu povećati zaštitnu snagu juhe.

Čaj

Ljudi koji su pili pet šalica crnog čaja dnevno 2 tjedna imaju 10 puta više interferona u krvi koji se bori protiv virusa. Aminokiselina koja je odgovorna za ovaj imunološki poticaj nalazi se u crnom i zelenom čaju.

Govedina

Nedostatak cinka je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka kod odraslih, pogotovo za vegetarijance i one koji jedu manje govedine, koja je primarni izvor tog minerala. Čak i blagi nedostatak cinka može povećati rizik od infekcije. Cink u prehrani je važan za razvoj bijelih krvnih stanica, koje prepoznaju i uništavaju bakterije i viruse.

Slatki krumpir

Možda ne mislite o koži kao dijelu vašeg imunološkog sustava. No, taj presudni organ služi kao prva linija obrane protiv bakterija, virusa i drugih nepoželjnih napadača. Da bi ostali jaki i zdravi, vašoj je koži potreban vitamina A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Jedan od najboljih načina da dobijete vitamin, je od hrane koja sadrži beta-karotena (kao što je slatki krumpir), koji vaše tijelo pretvara u vitamin A.

Dodaci prehrani za jačanje imuniteta

Dodatak prehrani Immun 44® obuhvaća grupu proizvoda – dodataka prehrani čiji sastojci doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava kod odraslih i djece.

Immun 44® preparati se preporučuju:

  • preventivno, kod svih stanja koja potencijalno mogu narušiti normalnu funkciju imunološkog sustava odraslih i djece (mikronutritivni deficit, stres, nedovoljna fizička aktivnost, loša higijena, prekomjerno konzumiranje alkohola i cigareta...)
  • u aktivnoj fazi bolesti, osobito izazvane virusom

jačanje imuniteta

Zbog oblika prilagođenog potrebama i ugodnog okusa, djeci se preporučuje Immun 44® tekući dodatak prehrani, a odraslima Immun 44® kapsule. Immun44® proizvodi ne sadrže gluten ni laktozu i pogodni su za primjenu kod vegetarijanaca.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

IMM-AD-006-27122019

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije