Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Namirnice koje nam pomažu u dijeti

Namirnice koje nam pomažu u dijeti

Namirnice koje nam pomažu u dijeti
  • Objavljeno: Petak, 15.05.2009.
  • Broj pregleda: 4.773
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljudi koji žele smršaviti često posežu za skupim dijetetskim proizvodima od kojih većina uopće i ne djeluje. Mnogo je bolje osloniti se na prirodne namirnice, koje i inače koristimo u preshrani. Stručnjaci preporučuju sljedeće namirnice.

Juha

Ako pojedete tanjur juhe, to će vas zasititi kao da ste pojeli nekoliko komadića pilećeg mesa. To je dokazano u jednoj američkoj studiji u kojoj je učestvovalo 18 žena i 13 muškaraca.

Lagana govedina

Ova vrsta mesa preporučuje se za večeru. Proteini koje govedina sadrži daju energiju, a istovremeno pomažu mišićnoj masi da sagorjeva kalorije. u Ilionoisu je izvršeno istraživanje na 24 žene. One su nekoliko tjedana za večeru jele laku govedinu. Utvrđeno je da su više nego žene iz druge grupe, koje su se neutralno hranila, izgubile masnoća, suvišnih kilograma i imale manje napada gladi.

Maslinovo ulje

Ako ste žena srednjih godina, borite se sa suvišnim kilogramima pomoću maslinovog ulja. Ono sadrži nezasićene masnoće koje će vam pomoći da brže sagorite kalorije. U Australiji je izvršeno istraživanje nad 12 žena u postmenopauzi (od 57 do 73 godine). Jednoj grupi za doručak su služene pahuljice prelivene vrhnjem i obranim mlijekom, a drugoj grupi isto pahuljice, ali prelivene obranim mlijekom pomješanim sa malo maslinovog ulja. Žene koje su imale maslinovo ulje u obroku ubrzale su svoj metabolizam. Ako vam se ova jestiva kombinacija ne sviđa, maslinovo ulje jednako je učinkovito u salatama i u preljevima.

Grejpfrut

Ovo voće je ponovo u modi. U Britaniji je izvršeno istraživanje na 91 gojaznoj osobi i utvrđeno je da vam grepfrut može pružiti veliku pomoć u dijeti, ako ga konzumirate na sljedeći način: tokom mjesec dana, jedite polovinu osrednjeg grejpfruta prije svakog obroka. Fitokemikalije u ovom voću reduciraju nivo inzulina, a taj proces tijelo "primorava" da konvertira kalorije u energiju.

Cimet

Ako pospete malo cimeta preko jela, to će produžiti osjećaj sitosti nekoliko sati poslije obroka. Također, ovaj začin snižava nivo šećera u krvi, kao i nivo kolesterola i triglicerida kod osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Tofu

Djeluje suviše lagano da bi zasitio, ali istraživanja pokazuju da ovaj sir od soje pruža upravo taj osjećaj.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije