Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Trajno se riješite suvišnih kilograma

Trajno se riješite suvišnih kilograma

Trajno se riješite suvišnih kilograma
  • Objavljeno: Utorak, 16.12.2008.
  • Broj pregleda: 4.390
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživanja su pokazala da nakon božićnih i novogodišnjih blagdana većina ljudi plaća dosta visoku cijenu. Naime, pedantni statističari su utvrdili da je prosječni Hrvat tako nabacio 2-3 suvišna kilograma što je bez ikakve dvojbe posljedica pretjerivanja u jelu i piću koje predugo traje a praćeno je istovremeno minimalnim kretanjem i aktivnostima. Taj će višak nostati jer se do ljeta neće moći skinuti budući se zimski period nastavlja i dalje.

O zdravom načinu prehrane kojem bi se većina trebala podvrgnuti pričao nam je poznati nutricionist, doktor Ignac Kulier. "Psihologija nas Hrvata jest; jednom se živi, jednom je Božić i Nova godina i neću paziti na to što i koliko stavljam u sebe. Kod mlađih osoba koji se više troše takva deviza donekle ima smisla ali kod onih iznad 40 godina to postaje opasna praksa koja se iz godine u godinu ponavlja. A salo na trbuhu i bedrima se povećava", kazao je Kulier.

Kako bi se što lakše riješili suvišnih kilograma i masnoća doktor Kulier postavio je dva ključna pitanja koja bi si svaki čovjek željan promijene u ishrani trebao postaviti - "Koje su 3 kritične točke strategije u obrani od takve napasti? Što treba napraviti?" Odgovori su relativno jednostavni i izvedivi, posebno ako postoji dovoljno snažna motivacija da se u nakani uspije.

Najprije je potrebno prepoloviti obroke i smanjiti kalorijski unos tako da svakodnevno slažete obroke na temelju gotovih jelovnika koji su proračunati na ukupno 1250 kcal/dnevno. Naime, takav unos jamči da ćete tjedno gubiti oko 1 kg a mjesečno oko 4 kg.

Zatim je potrebno drastično smanjiti unos crvenog mesa i prženih namirnica, kaže Kulier, te izvršiti zamjenu bijelim peradskim (purećim) mesom i ribom. Ukinuti kolače, bijeli kruh, krumpir i tjesteninu a uvesti kuhano povrće i maslinovo ulje.

Također je jako bitno, naglašava Kulier, povećati potrošnju kalorija i ubrzati kretanje tj dnevne aktivnosti kao što je brzo hodanje (2-3 km), jogging, trčanje uz stepenice, penjanje na Sljeme, nošenje tereta od 10 kg, rad u teretani i drugo.

No, budući su gotovo svi Hrvati tipični kampanjci i nakon relativno kratkog vremena zaustavljaju propisani režim i nastavljaju po starom često nema dugoročnih rezultata, otkriva nam Kulier.

"Naravno, to je velika pogreška jer s režimom mršavljenja treba nastaviti i nakon što istekne mjesec dana. Istim tempom pa čak i još snažnije kako bi se tijelo naviklo na novi režim rada sve do isteka godinu dana", kaže nutricionist. U tom periodu se može skinuti podosta kilograma i dovesti organizam u stanje potpune kontrole.

Za vrijeme procesa mršavljenja koji bez daljnjeg predstavlja stres za organizam, preporučuje se također i uzimanje multivitamina i antioksidansa, naglašava Kulier jer tijelo trpi i treba mu pomoći. "Naravno uzimanje većih količina tekućine je svakako ključna opcija koju ne smijemo zaboraviti", naglašava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije