Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Truje li vas hrana koju jedete?

Truje li vas hrana koju jedete?

Truje li vas hrana koju jedete?
  • Objavljeno: Utorak, 19.06.2012.
  • Broj pregleda: 11.805
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoje razni aditivi koje se dodaju u namirnice koje svakodnevno konzumirate, a za neke ste uvjereni da su izrazito zdrave.

Monosodium glutamat (MSG)

Koristi se najčešće u kineskoj kuhinji, ali često i u gotovim juhama, čipsu i smrznutoj hrani. Znanstvenici su ustanovili da postoji veza između konzumiranja hrane koja sadrži MSG i nastanka depresije, dezorijentiranosti, oštećenja vida, umora, glavobolje i pretilosti.

Umjetni zaslađivači (aspartam, saharin, manitol)

Iako će ovi umjetni zaslađivači omogućiti uživanje u ukusnim sokovima, a da ne unesete veliki broj kalorija štetni su za organizam, a gotovo svi sadrže aspartam. Istraživanja su pokazala da aspartam može uzrokovati razne bolesti, kao što su tumor mozga, dijabetes, multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, kronični umor i emocionalne poremećaje, kao što su depresija i anksioznost. Također se povezuje sa smanjenjem kratkotrajnog pamćenja i kvocijenta inteligencija.

BHA i BHT

Ovi aditivi povećavaju rizik od nastanka raka, a možete ih pronaći u gotovo svemu, od žvakaćih guma do žitnih pahuljica.

Trans masti

Trans masti se mogu pronaći u mnogim pripremljenim namirnicama i predstavljaju jednu od najopasnijih tvari. Iako se pojavljuje u namirnicama životinjskog porijekla, također se koriste za izradu ulja koje nastaje procesom hidrogenizacije. Trans masti povećavaju razinu LDL kolesterola koji povećava rizik od nastanka visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.

Nitrati i nitriti

Koriste se u mesnim proizvodima, a istraživanja su pokazala da mogu oštetiti DNA, uzrokovati rak i bolesti pluća.

Umjetna bojila

Ona hrana koja je obojana veselim bojama možda izgleda lijepo, ali nije zdrava. Istraživanje su pokazala da umjetna bojila mogu uzrokovati rak štitnjače, rak bubrega i kromosomske anomalije.

Natrijev sulfit

Često se koristi u proizvodnji vina, a možete ga naći u sušenom voću. Postoje ljudi koji su osjetljivi ili alergični na natrijev sulfit, a jedno istraživanje je pokazalo da može uzrokovati astmu, osip, glavobolju i probleme s disanjem.

Sumporov dioksid

Ovaj aditiv je toksičan, a najčešće ćete ga pronaći u pivu, sušenom voću i čipsu. Može uzrokovati konjuktivitis, bronhitis, emfizem i kardiovaskularne bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije