Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto je vitamin E toliko bitan?

Zašto je vitamin E toliko bitan?

Zašto je vitamin E toliko bitan?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.10.2011.
  • Broj pregleda: 5.933
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako njegovo ime sugerira da se radi o jednom vitaminu, vitamin E zapravo čini obitelj vitamina topivih u masnoćama koji djeluju po cijelom tijelu. Neki članovi obitelji vitamina zovu se tokoferoli. Ovi članovi su alfa tokoferol, beta tokoferol, gama tokoferol i delta tokoferol.

Ostali članovi obitelji vitamina E zovu se tokotrienoli. Ovi članovi su alfa, beta, gama i delta tokotrienoli.

Iako ljudi moraju udisati kisik da bi ostali živi, kisik je rizičan unutar tijela jer može molekule učiniti pretjerano reaktivnim. Mogu početi oštećenja staničnih struktura oko njih. Vitamin E pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa radeći zajedno sa skupinom hranjivih tvari koje sprečavaju molekule kisika da postanu previše reaktivne. Ova skupina hranjivih tvari sadrži vitamina C, glutation, selen i vitamin B3. Neki istraživači vjeruju da je vitamin E najvažniji član ove skupine koja sprječava oksidativni stres.

Vitamin E direktno štiti kožu od ultraljubičastog zračenja. Kada prehrana sadrži dosta vitamina E on može putovati u membrane stanica kože i imati zaštitni učinak. Hrana bogata vitaminom E su orasi, sjemenke, špinat, zelje, paprika i maslinovo ulje, a prehrana bogata vitaminom E smanjenje rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura.

Hrana bogata vitaminom E može:

  • Zaštititi kožu od UV zraka
  • Spriječiti oštećenja stanica od slobodnih radikala
  • Omogućiti da stanice učinkovito komuniciraju
  • Pomoći u zaštiti od raka prostate i Alzheimerove bolesti

Simptome nedostatka vitamina E je teško odrediti. U mnogim istraživanjima, niska razina vitamina E je povezana s problemima probavnog sustava i slabom apsorpcijom hranjivih tvari iz probavnog trakta. Ti problemi uključuju bolest gušterače, žučnog mjehura, bolesti jetre i celijakiju.

Periferna neuropatija javlja se zbog nedostatka vitamina E. Fokusira se na živčani sustav i probleme s rukama, nogama i stopalima. Bol, trnci i gubitak osjeta u tim ekstremitetima povezani su s nedostatkom vitamina E. Budući da je vitamin E topljiv u mastima slaba apsorpcija masti u probavnom traktu može doprinijeti nedostatku vitamina E.

Pretjeran unos vitamina E može biti problematičan, ali se to gotovo nikada ne događa s vitaminom E iz hrane. Suplementi vitamina E, kada se uzimaju u velikim dozama, mogu imati toksičan učinak. Ti učinci uključuju grčeve u crijevima i proljev, umor, dvoslike i slabost mišića.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije