Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek

Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek

Antioksidansi u jabuci produljuju životni vijek
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.03.2011.
  • Broj pregleda: 3.670
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabuke sadrže antioksidanse, hranjive tvari koje usporavaju proces starenja i neke bolesti, pa tako i produljuju prosječni životni vijek za 10 posto.

Rezultati, dobiveni s vinskim mušicama umjesto ljudi u stotinama istraživačkih projekata svake godine, pokazuju slične nalaze na antioksidansima iz jabuke i na drugim životinjskim testovima.

Pripremite muffine od jabuka i zobenih pahuljica!

Zhen-Yu Chen i kolege s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, napominju kako slobodni radikali, štetne tvari u tijelu, uzrokuju nepoželjne promjene vezane uz starenje i neke bolesti, prenosi portal Top News.

Chen i suradnici dodaju kako rezultati podupiru i one iz drugih istraživanja, uključujući i onaj u kojem žene koje često jedu jabuke imaju 13-22 posto smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti.

Voće i povrće, osobito vedro obojene namirnice kao što su rajčica, brokula, borovnica i jabuka, imaju izvrstan izvor antioksidansa koji se mogu boriti protiv ove štete, navode znanstvenici s Kineskog sveučilišta.

Prethodno istraživanje s drugim testnim životinjama dalo je naslutiti kako antioksidansi u jabuci mogu produljiti prosječni životni vijek. U ovom istraživanju, istraživači su proučavali da li različiti antioksidansi u jabuci, poznatiji kao polifenoli, mogu učiniti istu stvar kod voćnih mušica.

Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!

Istraživači su otkrili kako polifenoli u jabuci ne samo da produljuju prosječni životni vijek voćne mušice, već im i pomažu sačuvati sposobnost hodanja, penjanja i općenito kretanja.

Osim toga, polifenoli u jabuci su obrnuli razine različitih biokemijskih tvari koje nalazimo kod starijih voćnih mušica, a koje koristimo kao markere za pogoršanje koje je povezano s dobi te za općenito približavanje smrti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti