Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bolje vrtić nego baka

Bolje vrtić nego baka

Bolje vrtić nego baka
  • Objavljeno: Srijeda, 30.06.2010.
  • Broj pregleda: 1.460
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Britanski znanstvenici proveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da je dojenčad koju čuva netko iz obitelji ili netko od prijatelja rjeđe dojena no dojenčad koja ide u jaslice.

Tim znanstvenika proučio je 18.050 dojenčadi rođene u razdoblju od 2000. do 2002. godine, u sklopu velikog istraživanja koje se provodi u Velikoj Britaniji, a kojem je cilj između ostalog otkriti neke interesantne stvari o prehrambenim navikama djece.

Istraživači su usporedili postotak djece na prsima među djecom koja idu u jaslice ili u neku drugu ustanovu u kojoj dobivaju profesionalnu skrb, i među djecom o kojima se ne brinu profesionalci, nego djedovi, bake, prijatelji ili susjedi.

Istraživači su opazili da je jedna trećina djece koja su sudjelovala u ovom istraživanju dojena najmanje četiri mjeseca te da ih je sedam posto povjereno neformalnoj skrbi, a 2,3% u neku od ustanova koje se bave čuvanjem djece.
Analiza je pokazala da je vjerojatnost da dojenčad smještena u neku od formalnih ustanova bude dojena 15% manja no što je to slučaj kod dojenčadi o kojoj se brinu roditelji, dok je ista vjerojatnost za djecu o kojoj se brinu neprofesionalne osobe 50% manja.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu Archives of Disease in Childhood.

Stručnjaci savjetuju majke da dijete prvih šest mjeseci života bude isključivo na prsima, a nakon toga da uz majčino mlijeko polako počinje dobivati i ostalu hranu u tekućem obliku.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti