Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Debljina i plodnost muškaraca

Debljina i plodnost muškaraca

Debljina i plodnost muškaraca
  • Objavljeno: Srijeda, 01.10.2008.
  • Broj pregleda: 2.114
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači su pronašli da između 87 zdravih muškaraca u dobi od 19 do 48 godina, oni koji su bili debeli imali su manje izglede za očinstvo. I što je važnije, imali su hormonske promjene koje su potvrđivale smanjenu reproduktivnu sposobnost o čemu su istraživači izvijestili u kolovoškome izdanju časopisa Fertility and Sterility.

U usporedbi sa svojim vršnjacima, debeli muškarci imali su niže razine testosterona u krvi, te niže razine luteinizirajućeg hormona (LH) i folikul-stimulirajućeg hormona (FSH) iz hipofize, a oba su važna za reprodukciju.

Prema mišljenju istraživača, te relativno niske razine LH i FSH upućuju na djelomični hipogonadotrpni hipogonadizam. To je stanje u kojem testisi ne funkcioniraju odgovarajuće zbog problema u signalizaciji u hipotalamusu i hipofizi, dvjema strukturama u mozgu koje su uključene u sekreciju hormona.

Rezultati upućuju na to da je sama debljina čimbenik neplodnosti u inače zdravih muškaraca, napisao je dr. Eric M. Pauli i njegovi kolege s Pennsylvania State University College of Medicine, Hershey.

Od 87 muškaraca u studiji, 68% ih je imalo dijete. Pauli-ev tim pronašao je da je prosječan indeks tjelesne mase (Body mass Index, BMI) bio 28 što odgovara rasponu za debele, a BMI je za muškarce bez djece bio gotovo 32 što je u rasponu pretilih.

Kada su istraživači u daljnjoj procjeni promatrali spolne hormone muškaraca, pronašli su da što je muškarac bio deblji, imao je niže razine LH i FSH. S druge strane, povećanje debljine koleriralo je s povišenjem razine estrogena.

Višak tjelesne masti, objasnio je Paulijev tim, može povisiti konverziju testosterona u estrogen u muškarčevoj krvi. Takve promjene hormona mogle bi signalizirati mozgu da suprimira stvaranje FSH i LH.

Prethodne studije povezivale su debljinu sa smanjenjem libida i povišenim rizikom erektilne disfunkcije, istaknuli su istraživači. Ti učinci, izjavili su, udruženi s hormonskim promjenama opisanim u spomenutoj studiji, mogli bi djelovati zajedno u smanjenju plodnosti debelih muškaraca, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti