Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dijabetes i rizik od limfoma

Dijabetes i rizik od limfoma

Dijabetes i rizik od limfoma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.12.2008.
  • Broj pregleda: 808
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dijabetes bi mogao biti povezan s rizikom pojave limfoma.

Doima se da se više slučajeva raka krvi klasificiranog kao non-Hodgkin kimfom ili NHL pojavljuje među pojedincima s dijabetesom nego u onih koji ga nemaju, o čemu su izvijestili istraživači, objavljeno je na Reuters Healthu.

«Iako je relativni rizik umjeren, s obzirom na brzi porast incidencije i prevalencije dijabetesa, broj slučajeva NHL povezanih s dijabetesom mogao bi potencijalno biti vrlo visok,» istaknuli su dr. Anastassios G. Pittas i njegovi kolege u svom izvještaju objavljenom u medicinskom časopisu «Diabetes Care».

Pittas, s Tufts University School of Medicine, Boston i njegovi tim pronašli su 16 prijašnjih studija koje izvještavaju o povezanosti između dijabetesa i NHL. Kombinirani podaci iz svih studija pokazali su da je vjerovatnost razvoja NHL bila 19% viša kod pojedinaca s dijabetesom u usporedbi s kontolnom skupinom bez dijabetesa.

Istraživači su istaknuli da se incidencija NHL-a povisila od 1958. godine. Oni su mišljenja da imunološke promjene povezane s dijabetesom «mogu, barem djelomično, pridonijeti povišenom riziku od pojave NHL-a koji je opisan u ovoj studiji.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti