Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u

Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u

Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u
  • Objavljeno: Subota, 21.02.2009.
  • Broj pregleda: 1.588
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

- Hrvatska može biti primjer drugim zemljama u načinu tretiranja epidemije HIV/AIDS-a - izjavio je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj na donorskoj konferenciji koju je u petak održao Centar za izgradnju kapaciteta za nadzor epidemije HIV/AIDS-a Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'.

Konferencija se održala kako bi se predstavile aktivnosti Centra vezane uz globalnu borbu protiv te bolesti. Centar je osnovan 2003. godine pod pokroviteljstvom WHO-a i dosad je ostvario brojne uspjehe.

- Kad smo tek počeli, bilo je u planu da djelujemo na području bivše Jugoslavije, ali naše djelovanje se proširilo daleko izvan tih granica. Trenutno se naši tečajevi održavaju na području SAD-a, središnje Azije, gotovo cijele Europe i Srednje Afrike - s ponosom je izjavio prof. dr. sc. Stjepan Orešković.

Podrška iz Vlade

Na skupu su bila i dvojica ministara; prof. dr.sc. Dragan Primorac i Gordan Jandroković.

Ministar Jandroković je rekao da je Hrvatska zemlja solidarnosti, utemeljena na znanju te istaknuo kako borba protiv epidemije ne leži samo na znanstvenicima nego na svim građanima i posebno je pozvao gospodarstvenike da se uključe u važne projekte.

- Želimo ponuditi svijetu najbolje što Hrvatska ima, a to su istraživačka znanja - dodao je.

Ministar Primorac je naglasio da trebamo razumjeti da bismo liječili i da Vlada želi da Hrvatska bude vodeća zemlja u istraživačkim projektima. Podsjetio je i na slučaj dviju HIV pozitivnih djevojčica koje su bile na udaru javnosti mjesecima prije nekoliko godina, ali sada imaju miran i dostojanstven život.

Građani nisu upoznati s radom Centra

Na konferenciji su izneseni i neki statistički podaci, pa smo saznali da je broj oboljelih od HIV/AIDS-a u padu u protekle dvije godine. Najveća žarišta bolesti su u Africi, Rusiji i Ukrajini.

Centar na godinu održi nekoliko tečajeva na kojima sudjeluju vodeći stručnjaci, a nude se i stipendije onima koji nemaju novca da se sami usavršavaju. Neke od tih stipendija će financirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, a pozvani su i gospodarstvenici da daju svoj doprinos.

Na konferenciji su bili i predstavnici ambasada, akademici i gospodarstvenici koji su izjavili da su impresionirani svim viđenim, ali i žalosni jer šira javnost ne zna za sva velika dostignuća Centra i apelirali su na hrvatska veleposlanstva da promoviraju svoje znanstvene radove.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti