Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Isti gen kod oba spola

Isti gen kod oba spola

Isti gen kod oba spola
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.06.2010.
  • Broj pregleda: 605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da se rak prostate kod muškaraca koji imaju pogrešku u „genu za rak dojke" razvija na isti način kao rak dojke kod žena koje imaju pogrešku u istom genu.

U istraživanju koje je financirala britanska zaklada za istraživanje raka Cancer Research UK otkrile su se rane promjene na genima koje se tijekom vremena akumuliraju i uzrokuju rak kod miševa kojima u prostati nedostaje BRCA2 gen.
Otkriće da se rak prostate i rak dojke razvijaju na isti način kod muškaraca i žena koje imaju pogrješku u BRCA2 genu upućuje na to da bi lijekovi za liječenje raka dojke mogli biti učinkoviti i u liječenju nasljednog oblika raka prostate.

Dr. Amanda Swain, voditeljica ovog istraživanja, rekla je: „Otkriće da promjene u BRCA2 genu imaju istu ulogu u razvoju nasljednog oblika raka prostate kao i u razvoju raka dojke vrlo je važan korak."
„To baca novo svijetlo na vezu između ova dva stanja i moglo bi omogućiti da se otkriju preklapanja u kojima bi se mogli koristiti isti lijekovi", zaključila je na kraju.

Dr. Lesley Walker, glasnogovornik organizacije koja je financirala ovo istraživanje objavljeno u stručnom medicinskom časopisu PloS Geneticsrekao je: „Iako trebamo potvrditi rezultate na više pacijenata prije no što možemo znati da li isti lijekovi djeluju i na jedne i na druge pacijente, ovo otkriće već sada pokazuje da bi to mogla biti jedna uzbudljiva mogućnost."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti