Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mozak ovisnika o kokainu

Mozak ovisnika o kokainu

Mozak ovisnika o kokainu
  • Objavljeno: Petak, 24.10.2008.
  • Broj pregleda: 1.350
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kokainski ovisnici imaju neke deficite u mozgu koji bi ih mogli činiti sklonima zlouporabi droge, i zlouporaba droga čini situaciju samo još gorom, izjavili su istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država.

Izjavili su da su slikovne pretrage mozga kokainskih ovisnika otkrile abnormalnosti u moždanoj kori - vanjskoj površini mozga i te su promjene povezane s disfunkcijom u regijama mozga za pažnju i donošenje odluka.

"Ovi podaci ističu da se mješavina oba faktora, i efekata lijekova i predipozicija, nalaze u podlozi strukturnih promjena koje smo uočili", rekao je dr. Hans Breiter s Massachusetts General Hospital, čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Neuron".

Breiter i njegovi kolege su usporedili slike magnetske rezonancije ili MR, 20 kokainskih ovisnika s 20 opažljivo odabranih odgovarajućih dobrovoljaca, da bi mapirali razlike u mozgu povezane s kokainom.

U usporedbi s njihovim zdravim vršnjacima, kokainski ovisnici su imali dosta manje ukupnog volumena u kori mozga, vanjskom sloju koji pomaže u planiranju, izvršenju radnji i kontroli ponašanja. Ove razlike su bile osobito izražene u regijama koje reguliraju nagrađivanje, pažnju i donošenje odluka.

Također su zabilježili da dok su zdravi dobroboljci imali sklonost pojave tanjih dijelova moždane kore u nekim frontalnim regijama na desnoj strani mozga, to je bilo obrnuto kod ovisnika. I ukupno, ovisnici su imali manje varijacija u debljini moždane kore.

Razlike između desne i lijeve strane mozga su važne jer tipično upućuju na genetski uzrok, rekao je Breiter. Istraživači su također pronašli promjene u cingulumu - drugom centru zaduženom za nagrađivanje - koji se činio povezan s dužinom uzimanja kokaina, ali ne i uzimanjem nikotina ili alkohola, upućujući da su ove promjene bile rezultat dugotrajnoj izloženosti kokainu.

"Studije na ljudima su pokazale razlike u tome kako ovisnici prave procjene i odluke, ali nije u potpunosti razjašnjeno kako se ove razlike odnose na promjene u strukturi mozga ovisnika", naglasio je Breiter u svojoj izjavi, objavljeno je na Reuters Health.

Istraživači su rekli da ovi rezultati podvlače važnost držanja osjetljivih pojedinaca podalje od kokaina. I rekli su i da bi trebalo napraviti studije praćenja ako se pronađu slične promjene u ljudi s drugim ovisnostima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti