Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama

Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama

Nepotrebna svaka treća operacija raka na dojkama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.07.2009.
  • Broj pregleda: 466
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...objavljeno u uglednom britanskom časopisu British Medical Journal (BMJ)

Kada liječnici otkriju tumor, neselektivno šalju žene na operaciju i zračenje, što je izuzetno stresno za pacijenticu i njezinu obitelj. Neke vrste “zloćudnih tumora” jednostavno nisu opasne pa dolazi do izlječenje i bez liječničkog tretmana. Uvijek je bilo problema s prekomjernim dijagnosticiranjem raka dojke, ali je to s mamografijom poprimilo epidemijske razmjere.

Istraživanje o prekomjernom dijagnosticiranju provedeno je u Danskoj, no stručnjaci su uvjereni da nepotrebnih operacija ima i u drugim zemljama gdje je mamografija dostupna, primjerice u Kanadi, Australiji te nekim europskim zemljama. Budući da je u Hrvatskoj mamografija dostupna svim ženama, sasvim sigurno i kod nas ima velik broj nepotrebnih dijagnoza.

– Nije pitanje ima li previše dijagnoza raka dojke, nego je samo pitanje kako često se to događa – piše u BMJ profesor dr. Gilbert Welch te dodaje da bi zdravstvene vlasti koje pozivaju žene na mamografiju trebale upozoriti pacijentice da su moguće i pogrešne dijagnoze. Upozorava da neke vrste raka dojke rastu tako sporo da žene na kraju umru od neke druge bolesti.

– Budući da doktori ne znaju koji je rak opasan a koji nije, oni iz opreza tretiraju sve – upozorava dr. Welch te upozorava da će taj problem u budućnosti biti još veći jer liječnici žele još brže dijagnosticirati rak

– Mamografija je delikatna jer je tanka linija između štete i koristi. Ona bez sumnje pomaže mnogim ženama, ali jednako tako mnogima i šteti. Nema pravog odgovora, nego svaka žena treba odlučiti sama – zaključuje dr. Welch.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti