Začepljen nos, otežano disanje, kašalj: Koliko pomaže inhalacija?

Začepljen nos, otežano disanje, kašalj: Koliko pomaže inhalacija?

Začepljen nos, otežano disanje, kašalj: Koliko pomaže inhalacija?
  • Objavljeno: Petak, 12.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Vrijeme je godine kada pojava prehlade ili gripe nije rijetkost pa se mnogi susreću s problemima poput začepljenog nosa, otežanog disanja i neumornog kašlja. U takvim slučajevima neki od nas se odlučuju za korištenje inhalatora, uređaja koji kod pojave navedenih simptoma itekako može olakšati svakodnevicu. A ako patite od sezonskih alergija, možete biti sigurni da ćete inhalator koristiti i po završetku zime, u vrijeme kad proljetni polen počne izazivati kihanje, svrbež, curenje ili začepljenost nosa.

Što je inhalator i inhalacijska terapija?

Inhalator je medicinski uređaj koji tekući lijek pretvara u kapljice aerosola - što se može opisati i kao fina maglica - koje se mogu lako udahnuti. Sastoji se od spremnika za lijek, nastavka za usta (usnika) ili maske, te cijevi koja ih međusobno povezuje.

Inhalacijska terapija podrazumijeva korištenje inhalatora, a koristi se u liječenju različitih bolesti koje zahvaćaju pluća i dišne putove, najčešće kod astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti. Inhalator se može koristiti i u liječenju opstruktivnog bronhitisa, bronhiolitisa, upale grkljana ili upale pluća.

Međutim, upotreba inhalatora može biti iznimno korisna i kad je u pitanju sezonska prehlada ili gripa jer može doprinijeti smirivanju i otvaranju prolaza u nosu te tako utjecati na ublažavanje simptoma. Korištenje inhalatora pogoduje i vlaženju sluznice respiratornog sustava, što može olakšati iskašljavanje.

Inhalatore mogu koristiti i odrasli i djeca, a pogodni su i za novorođenčad, kao jednostavan i neinvazivan način primjene lijeka.

Koje vrste inhalatora postoje?

Inhalatori se mogu podijeliti u tri osnovne skupine: ultrazvučni, kompresorski i mesh inhalatori. Oni se razlikuju prema tehnici koja se koristi za pretvaranje lijeka u kapljice aerosola. Kad je u pitanju kućna upotreba, najčešći su kompresorski inhalatori jer su kvalitetni, a u isto vrijeme cjenovno pristupačni. Za kućnu upotrebu su praktični i MESH inhalatori koji su manjih su dimenzija i rade na baterije što ih čini prijenosnim i izrazito laganim uređajima. Njihova tehnologija koristi vibracijski element koji oscilira na visokoj frekvenciji kako bi progurao lijek kroz fine rupice u mreži stvarajući kapljice aerosola. Ultrazvučni inhalatori se primjenjuju u profesionalnom medicinskom okruženju.

Omron Nami Cat kompresorski inhalator dizajniran posebno za djecu

Prilikom odabira inhalatora važno je i voditi računa o veličini čestica koje inhalator može raspršiti. Čestice veće od 7,5 qm ulaze samo u gornje dišne putove, manje čestice u rasponu veličina 4,5-7,5 qm dopiru do dijela donjih dišnih putova, dok do alveola dopiru samo još manje čestice. Dakle, inhalator treba birati na temelju toga koji će se problem liječiti, a dobro je znati da postoje inhalatori koji omogućuju liječenje i gornjih i donjih dišnih putova.

Na što treba paziti prilikom inhalacije?

Kada se spomene inhalacija, neki će pomisliti na zdjelu punu vruće vode i položaj u kojem im je glava - pokrivena ručnikom - nagnuta nad nju. Iako i udisanje vodene pare može pomoći kod ublažavanja simptoma prehlade i gripe, ovu metodu treba razlikovati od inhalacije pomoću inhalatora. Kad je u pitanju inhalator, nemojte koristiti eterična ulja i ljekovito bilje koje može predstavljati opasnost i potaknuti respiratorne smetnje, posebno kod osjetljivijih osoba. O lijekovima koje ćete koristiti pomoću inhalatora i njihovom doziranju najprije razgovarajte s liječnikom, koji ih treba i propisati. Postoji širok raspon lijekova za inhalaciju koje liječnik može propisati ovisno o vašem zdravstvenom stanju i problemima s kojima se susrećete. Moguće je i da vam propiše sterilnu fiziološka otopinu, koja se nekad koristi samostalno, a nekad se u nju dodaju drugi lijekovi.

Omron C28P kompresorski inhalator namijenjen za cijelu obitelj

Budite posebno pažljivi kad su u pitanju bebe i djeca i prije upotrebe ih potaknite da dotaknu inhalator, istraže ga i na taj način upoznaju. Ako se radi o većem djetetu, možete mu i objasniti na koji način će mu inhalacija pomoći. Manje dijete ili bebu možete zabaviti pokušajima hvatanja maglice koja izlazi iz inhalatora ili im, ako to ne uspijeva, odvratite pažnju omiljenom igračkom. Kao alternativa, dobra je ideja odabrati inhalator osmišljen upravo za djecu, koji im neće samo pomoći da lakše dišu, nego ih i zabaviti i umiriti svojim izgledom.

Omron Nami Cat kompresorski inhalator je posebno dizajniran za djecu, ali pogodan za cijelu obitelj. Sladak i nježan, no u isto vrijeme učinkovit u olakšavanju respiratornih problema, ovaj inhalator ima snažan kompresor koji će osigurati uspješno liječenje, dok će njegov izgled pomoći djetetu da se lakše privikne na korištenje inhalatora. Više informacija potražite na shop-medikor.hr.

Omron C801 KD kompresorski inhalator je malih dimenzija i iznimno jednostavan za korištenje. Osmišljen je posebno za djecu pa uključuje masku za dojenče i masku za dijete starosti između 2 i 12 godina, a u pakiranju je i igračka koja će zaokupiti dječju pažnju. Učinkovita tehnologija inhaliranja omogućuje maksimalnu iskoristivost lijeka čak i kada dijete ne diše koordinirano. Više informacija potražite na shop-medikor.hr.

Omron C28P kompresorski inhalator je - zahvaljujući AVT tehnologiji koja omogućuje najbolju iskoristivost lijeka - najučinkovitiji Omron inhalator do sada. Riječ je o novom modeu najprodavanijeg Omronovog inhalatora za cijelu obitelj, a njegove su glavne odlike to što je tih, učinkovit, pouzdan, ali i jedinstven. Više informacija potražite na shop-medikor.hr.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije