Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Obiteljsko nasilje i djeca

Obiteljsko nasilje i djeca

Obiteljsko nasilje i djeca
  • Objavljeno: Srijeda, 10.12.2008.
  • Broj pregleda: 1.058
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Majke koje imaju iskustvo nasilja i agresije svojih intimnih partnera imaju viši rizik od lošeg postupanja sa svojom djecom od majki koje nemaju iskustvo zlostavljanja intimnog partnera.

Agresija i nasilje intimnog partnera «utječe na cijelu obitelj, povećavajući zdravstvene rizike za djecu u obitelji i za odrasle žrtve», rekla je dr. Catherine A. Taylor za Reuters Health.

Čak štoviše, prisutnost agresije intimnog partnera i njegovo nasilje čini se da pridonosi jedinstvenom teretu rizika od zlostavljanja djece, pronašli su dr. Taylor i njezini kolege s Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana.

Skupina dr. Taylor procijenila je izvještaje o agresiji/nasilju intimnih partnera, stres povezan s roditeljstvom, izraženu depresiju i druge pokazatelje zlostavljanja djece u odnosu majka – dijete među 2 508 majki koje su sudjelovale u studiji naziva Fragile Families and Child Well-Being Study.

Oko 40% žena izjavilo je da su iskusile agresiju ili nasilne postupke, kao udaranje, šutanje, uvrede, izolaciju ili nasilno seksualno ponašanje, i to s trenutnim partnerom, izvjestili su istraživači u časopisu «American Journal of Public Health».

Također su izvjestili o tome da su majke koje su bile žrtve nasilja intimnog partnera, u usporedbi s majkama koje nisu, češće koristile psihološku i fizičku agresiju na svojoj djeci i imale su veće izglede da će udarati svoju djecu i izvijestiti o barem jednom slučaju zanemarivanja djece.

Majčin stres povezan s roditeljstvom i izražena depresija nisu objasnile povezanost između agresije/nasilja intimnog partnera i zlostavljanja djeteta, rekla je dr. Taylor, iako su i stres vezan za  roditeljstvo i majčina depresija mogli biti rezultat nasilja partnera i povećati rizik od zlostavljanja djeteta.

Dr. Taylor i njezini kolege uputili su na to da agencije koje se bave dobrobiti djece uvrste intervencije agresije/nasilja partnera u programe za zaštitu djece.

Također su pozvali na daljnja istraživanja «da bi bolje procijenili preklapanje rizika od zlostavljanja partnera i zlostavljanja djece kod obaju roditelja, a ne samo majke.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti