Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Opijanje i arterije

Opijanje i arterije

Opijanje i arterije
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Broj pregleda: 575
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stanice imunog sustava zaustave se u stijenci krvne žile i uzrokuju upalu i blokadu što je opisano u studiji, objavljeno HealthDayu.
Specifičan način na koji opijanje po tulumima pridonosi začepljenju arterija otkrili su istraživači s University of Rochester Medical Center.

Alkoholna pića sadržavaju etanol, koji se većinom pretvara u acetaldehid. Tim iz Rochestera pronašao je da razine acetaldehida povezane s opijanjem po tulumima čine stanice imunog sustava naziva monociti sklonije priljepljivanju u zidove krvne žile uzrokojući upalu i time pridonose blokiranju krvne žile – aterosklerozi.

Studija pridonosi povećanju dokaza da obrasci konzumacije alkohola imaju velik, ili čak još veći utjecaj na kardiovaskularne bolesti nego ukupna količina alkohola koja je popijena. Rezultati mogu pridonijeti i nastojanjima da se razviju nove metode liječenja protiv ateroskleroze koja može dovesti do srčanog i moždanog udara, izjavili su istraživači.

«Čimbenici kao što je opijanje po tulumima su povezani s povišenim rizikom od bolesti srca, i noviji model upale započinje s objašnjavanjem kako to nastaje,» izjavio je voditelj studije John Cullen, docent na odjelu kirurgije. «Jedan od naših eksperimenata je pronašao da acetaldehid, u razinama u kojima se nalazi u krvi nakon vikend opijanja, povećava broj monocita koji mogu adherirati na stanice koje okružuju krvne žile za 700%».

Studija je objavljena u časopisu «Atherosclerosis».

Opijanje po tulumima ili vikend – opijanje znači konzumaciju 5 ili više pića za muškarce i 4 ili više pića za žene u dva sata, prema definiciji Nacionalnog Instituta Sjedinjenih Američkih Država za zlouporabu alkohola i alkoholizam (U.S. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism). Neke studije opisale su da iregularni obrasci teškog opijanja povećavaju rizik od srčanog udara dva puta.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Komentari

Najčitanije zanimljivosti