Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Probir na rak prostate

Probir na rak prostate

Probir na rak prostate
  • Objavljeno: Subota, 13.12.2008.
  • Broj pregleda: 411
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene motiviraju muškarce na pregled za rak prostate.

Široko je poznato da je rani probir povezan s preživljenjem kod raka prostate, ali muškarci su manje skloni otići na pregled osim ako ne žive sa ženom ili s nekom posebnom osobom, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka među muškarcima u Sjedinjenim Američkim Državama, ali rano otkrivanje drastično popravlja izglede za petogodišnje preživljenje. Istraživači su htjeli pronaći što je to što potiče muškarce da odu na rani pregled. Promatrali su 2 447 bijelih muškaraca u dobi između 40 i 79 godina koji su ispunili upitnike o obiteljskom pojavljivanju raka prostate i njihovoj zabrinutosti glede razvoja te bolesti.

Studija je otkrila da su muškarci koji su imali obiteljske slučajeve raka prostate sa smrtnim rezultatom imali 50% veće izglede da će otići na pregled. Muškarci koji su bili zabrinuti o pojavi te bolesti su također imali gotovo dva puta veće izglede da će otići na pregled, no ipak, muškarci koji su imali slučaj raka prostate u obitelji ali koji su živjeli sami imali su 40% manje izglede da će otići na pregled u usporedbi s onima koji su bili oženjeni ili su imali nekog posebnog s kim su živjeli u istom kućanstvu.

«U svijetlu motiviranja ljudi da se odu pregledati, moglo bi biti pozitivno utjecati i na žene ili druge važne osobe u životu isto kao i na muškarce,» izjavila je Lauren P. Wallner, vodeći autorica i istraživačka suradnica na University of Michigan, Ann Arbour. Rezultati su objavljeni u časopisu «Cancer Epidemiology», Biomarkers and Prevention.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti