Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušenje i rak mokraćnog mjehura

Pušenje i rak mokraćnog mjehura

Pušenje i rak mokraćnog mjehura
  • Objavljeno: Petak, 08.08.2008.
  • Broj pregleda: 555
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U osvrtu na istraživanja objavljena u časopisu Journal of Urology, istraživači su pronašli jednu nedavnu studiju u kojoj je samo nešto više od jedne trećine odraslih ljudi bilo upoznato s činjenicom da pušenje povećava rizik od pojave raka mokraćnog mjehura. Suprotno tome, 98% je točno opisalo da je ta navika faktor rizika za rak pluća.

Čak štoviše, ispitivanje pacijenata u ranoj fazi karcinoma mokraćnog mjehura je pokazalo da je samo 22% znalo da pušenje doprinosi razvoju bolesti.

Sve ovo upućuje na ozbiljne nedostatke u edukaciji pacijenata, prema Dr. Setha A. Strope i Jamesu E. Montie s University of Michigan Health System u Ann Arboru.

Strope je izjavio u pisanoj izjavi da postoji velika praznina između saznanja pacijenta i njegovog trenutnog rizika. Smatra se da je pušenje odgovorno za polovicu slučajeva raka mokraćnog mjehura, naglasili su autori, tako da bi prestanak pušenja ozbiljno smanjio rizik pušača od te bolesti.

I pacijenti koji su uspješno liječeni zbog ranog stadija raka mokraćnog mjehura s prestankom pušenja bi si smanjili rizik od ponovnog povrata bolesti. U jednoj studiji, koju su pregledali Strope i Montie, ti pacijenti su smanjili svoj rizik od ponovne pojave bolesti za oko 30% u odnosu na pacijente koji su nastavili pušiti.

Usprkos svemu navedenom, istraživači su uočili da, mnogi pušači čak i oni koji su imali rak mokraćnog mjehura kažu da im doktor nikad nije savjetovao da prestanu. U državnoj studiji odraslih u Americi, samo polovica pušača koji imaju liječnika su primili savjet da prestanu. I studija provedena u Velikoj Britaniji na pacijentima s rakom mokraćnog mjehura je opisala da je samo 7% pacijenta izjavilo da im je njihov urolog savjetovao da prestanu pušiti.

Naša studija upozorava da bi liječnici trebali puno bolje komunicirati s pacijentima glede rizika, i upućivati ih na programe za prestanak pušenja, zaključio je Strope.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić

Komentari

Najčitanije zanimljivosti