Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Riblje ulje uzrokuje rak prostate?

Riblje ulje uzrokuje rak prostate?

Riblje ulje uzrokuje rak prostate?
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.07.2013.
  • Broj pregleda: 155
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prekomjerno konzumiranje masne ribe ili uzimanje suplemenata ribljeg ulja povećava rizik od nastanka raka prostate, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Rezultati su također pokazali da morski izvori omega 3 masnih kiselina povećavaju rizik od ubrzavanja širenja stanica raka.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da prekomjeran unos omega 3 masnih kiselina povećava rizik od nastanka raka prostata", izjavio je voditelj istraživanja prof. Theodore Brasky.

U istraživanju je sudjelovalo više od 800 muškaraca kojima je prethodno dijagnosticiran rak prostate i gotovo 1400 muškaraca koji nisu patili od raka. Znanstvenici su u uzorcima krvi mjerili razine omega 3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali da visokorizična skupina ima za čak 2.5% veću razinu omega 3 masnih kiselina i ti sudionici su masnu  ribu jeli najmanje 2 puta tjedno.

Omega 3 masne kiseline u najvećoj mjeri pronalazimo u masnoj ribi, kao što su losos, tuna i sardine. Prethodna istraživanja su pokazala da imaju odlično djelovanje na zdravlje zbog protuupalnog djelovanja.

No, ovo je prvo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute, koje pokazuje da prekomjeran unos omega 3 masnih kiselina može naškoditi zdravlju, bez obzira na njihova protuupalna svojstva.

Omega 3 masne kiseline povećavaju rizik od nastanka raka za 43%, a rizik od ubrzavanja širenja stanica raka za čak 71%.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti