Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Televizija potiče agresivnost u djece

Televizija potiče agresivnost u djece

Televizija potiče agresivnost u djece
  • Objavljeno: Srijeda, 04.11.2009.
  • Broj pregleda: 1.216
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što više televizijskog programa neko trogodišnje dijete gleda, veća je vjerojatnost da će se agresivnije ponašati, rezultati su to američkog istraživanja.

Čak i rad televizora u pozadini, iako ga dijete ne gleda, također je povezano s agresivnim ponašanjem premda ta veza nije toliko jaka kao pri izravnom gledanju, rekla je Jennifer Manganello sa sveučilišta u Albanyju u državi New York.

'Roditelji bi trebali biti pametni i oprezni s upotrebom televizije. Morali bi djeci ograničiti gledanje i obratiti pozornost na sadržaj programa', dodala je.

U istraživanje je bilo uključeno 3.128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. godine. Njihovi trogodišnjaci u prosjeku su gledali televiziju tri sata na dan, a televizor je u kućanstvu bio upaljen pet sati.

Nakon što su u istraživanje uključeni otprije poznati čimbenici povezani s agresivnim ponašanjem, kao što je život u nasilnoj četvrti, gledanje televizije i upaljen televizor u kućanstvu značajno su ispali povezani s agresivnim ponašanjem, udaranjem drugih, neposluhom i vrištanjem.

Američka udruga pedijatara preporučuje da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija manje od dva sata na dan. Nekoliko je načina na koji televizija utječe na ponašanje djece. Ona mogu vidjeti nasilje na programu, a vrijeme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanje koje pomaže pozitivnu razvoju, poput igre i čitanja.

Preporučamo vam odličnu knjigu o dječjem samopouzdanju dviju doktorica psihologije dr. Dubravke Miljković i dr. Majde Rijavec; Bolje biti vjetar nego list

Više o knjizi pročitajte na ovom linku

 

 

 

Komentari

Najčitanije zanimljivosti