Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nutrigenetika - osobna genetska analiza

Nutrigenetika - osobna genetska analiza

Nutrigenetika - osobna genetska analiza
  • Objavljeno: Petak, 05.04.2013.
  • Broj pregleda: 3.310
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Živite vlastitu DNK!

U 21. stoljeću prehrana je važno i vrlo uzbudljivo područje istraživanja jer se svaki dan spoznaje nešto novo, što je bitno za razumijevanje kako interakcija između životnog stila i genetske osnove utječe na zdravlje pojedinca.

Prehrana nas prati tijekom cijelog našeg života, od začeća do smrti. Kako bismo preživjeli, moramo se hraniti, jer nam to osigurava gorivo za naše postojanje. Što ćemo jesti, u kojoj količini i u koliko obroka, ima značajan utjecaj na naše zdravlje. Međutim, svi smo različiti i do određene mjere različito reagiramo na hranu. To je jako očito kod mršavljenja. Dok neki masti uglavnom moraju izbjegavati jer se u protivnom debljaju, drugi si mogu priuštiti masnije obroke te se to neće odraziti na njihovu tjelesnu težinu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pretilost je postala jedna od najraširenijih i najopasnijih kroničnih bolesti moderne civilizacije, dovodi do razvoja srčano-krvožilnih bolesti, dijabetesa, povišenih masnoća u krvi, povišene razine krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da genetski čimbenici objašnjavaju 40-70% varijabilnosti u razinama masnoće u ljudskom organizmu. Geni koji mogu utjecati na pretilost reguliraju unos hrane (apetit), bazalni metabolizam (energija za održavanje tjelesnih funkcija u mirovanju), regulaciju topline, diferencijaciju masnih stanica, skladištenje masti te metabolizam ugljikohidrata i masti.

Grana genetike koja proučava povezanost između gena i prehrane, nutrigenetika, polako utire put u svakodnevni život, iako je mnogi još uvijek smatraju samo znanošću. Jednostavno rečeno, radi se o tome da se na osnovi gena spoznaje kakav je metabolizam pojedinca za određene hranjive tvari i kako hrana koju konzumira utječe na ekspresiju njegovih gena.

Upotrebna vrijednost nutrigenetike vidi se u smislu preventive određenih bolesti te vezano za mršavljenje.

Takozvana personalizirana prehrana, koja je pripremljena prema pojedincu i slijedi njegov genetski zapis, zasigurno mnogo obećava u budućnosti.

Nutrigenetske analize proučavaju gene pojedinca koji su uključeni u procese metabolizma u tijelu te na osnovi promjena u genetskom zapisu saznajemo ima li pojedinac „oštećen" neki metabolički put.

Iako gene ne možemo promijeniti, možemo im prilagoditi način života. U našem genetskom zapisu skriva se mnogo informacija pa, samim time, opće preporuke za zdravi život ne mogu biti jednako primjerene za sve ljude. Za razliku od klasičnih metoda za zdravi život, koje se pozivaju na opće preporuke o prehrani, osobna genetska analiza otkriva genetske posebnosti pojedinca i koji tip prehrane i sportskih aktivnosti je za njega najprimjereniji. Temeljem rezultata saznajemo individualne dnevne potrebe za hranjivim tvarima i čimbenike koji utječu na način života, otkrivamo njihovo pomanjkanje ili neravnotežu te nas rezultati analize usmjeravaju kako ovi čimbenici mogu utjecati na naše zdravlje.

Nutrigenetskim analizama se u Hrvatskoj bavi jedino tvtka Cella Viva. Uzorak sline pojedinca šalje se u najbolje laboratorije (potpuno anonimno) gdje se izdvaja DNK, analiziraju se najistraženije varijante gena, čiji utjecaj su potvrdila opširna istraživanja na velikom broju ispitanika te se na temelju analize DNK sastavlja personalizirani priručnik s uputama i smjernicama prilagođenim isključivo testiranoj osobi. Što je, konkretno, potrebno jesti i u kojim količinama, jasno je napisano u knjizi koju dobivate nakon analize DNK u laboratoriju i koja je za svakog pojedinca napisana na oko 100 stranica (analiza DNK Premium), tj. na oko 40 stranica, ako se radi o DNK Slim analizi za mršavljenje.

Geni utječu i na potrošnju energije te na izgradnju i rad mišića. Na temelju analize DNK saznaje se i kakav je sportski potencijal pojedinca: aerobni, anaerobni ili mješoviti te u kojoj mjeri fizička aktivnost utječe na mršavljenje.

Potrebno je naglasiti kako se ne radi o dijagnostičkom postupku već o osobno prilagođenom planu prehrane s namjenom mršavljenja ili preventive čestih bolesti, čiji razvoj možemo spriječiti samo zdravom prehranom i životnim stilom.

Cella Viva i CentarZdravlja.net daruju DNK Slim analizu - osobnu genetsku analizu za mršavljenje!

Sve što trebate napraviti je odgovoriti na nagradno pitanje koje glasi: koje tri 3 nutrigenetske analize Cella Viva ima u ponudi?

Nagradna igra traje do 12. travnja 2013.

Nagradu je osvojila Ivana Posavac. Čestitamo!

Cella viva
Lovranska 8
10000 Zagreb
01 63 81 982
info@cellaviva.hr
www.cellaviva.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije