Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Krivotvoreni lijekovi

Krivotvoreni lijekovi

Krivotvoreni lijekovi
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 863
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Lijekovi

Krivotvoreni lijekovi - potencijalna opasnost za pacijenta

Poznato je da se na tržištu može naći raznih krivotvorenih proizvoda, pa proizvođači muku muče kako zaštiti svoj originalni proizvod od krivotvorenja. Osim gospodarske štete koju uzrokuju krivotvoreni proizvodi, kada se radi o lijekovima, opasnost je još veća jer uporaba takvih lijekova može uzrokovati dramatične posljedice po zdravlje pacijenata.

Naš novi Zakon o lijekovima definira krivotvoreni lijek kao lijek koji je u cilju prijevare krivo označen s obzirom na identitet i/ili porijeklo, a može sadržavati ispravne ili krive sastojke, može biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne ( obično manje ) količine te može biti pakiran u krivome ili krivotvorenome pakiranju. Ako lijekovi uopće ne sadrže djelatnu tvar ili je ona u manjoj količini od navedene, upitna je njihova terapijska vrijednost, a ako sadrže toksične tvari, mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt pacijenta. Krivotvoreni lijekovi proizvode se i distribuiraju od strane neovlaštenih osoba, isključivo u svrhu stjecanja profita.

Pojam krivotvorenog lijeka treba razlikovati od istovrsnog (generičkog).

Istovrsni (generički) lijek, tj. lijek jednakog sastava i kvalitete, ali drugog proizvođača, i drugog '' zaštićenog imena'', tijekom proizvodnje i distribucije prolazi jednake stroge provjere kao i originalni lijek, a počinje se koristiti kada od nadležnog državnog tijela dobije odobrenje za stavljanje u promet.

Krivotvore se i novi (originalni) lijekovi, kao i istovrsni ( generičke paralele ), i to tako vješto da ih ni stručnjaci na prvi pogled ne mogu razlikovati.

Tržište krivotvorenih lijekova naglo raste i postaje globalni problem, najviše izražen u zemljama u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10% svih lijekova dostupnih na tržištu je krivotvoreno.

U zemljama u razvoju najviše ima krivotvorenih lijekova protiv malarije i HIV-a, dok se u bogatim državama krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, tzv. ''life-style'' lijekovi, primjerice hormoni, lijekovi za mršavljenje, za smirenje, za depresiju te lijekovi namijenjeni liječenju erektilne disfunkcije (impotencije).

Komentari

Najnovije

Najčitanije