Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako reći djetetu da je posvojeno?

Kako reći djetetu da je posvojeno?

Kako reći djetetu da je posvojeno?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.06.2012.
  • Broj pregleda: 1.875
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Posvojenje jest i uvijek će biti jedno od najplemenitijih dijela koje netko može napraviti. Dati djetetu dom, obitelj i, prije svega, identitet je velikodušno. Međutim, ono što će slijediti jedan dan je suočavanje s istinom. Način na koji ćete to reći se može činiti teškim, ali vi se s time morate suočiti ponajviše zbog djeteta, njegove sreće i razvoja. Napravite to na pravi način i bit ćete sigurni da će vaša obitelj ostati onakva kakva je uvijek i bila.

Postoje situacije u životu koje definitivno nisu lake. Jedna od tih situacija je razgovor s djetetom u kojemu mu trebate reći da je posvojeno, ali na sreću postoje načini koji će vam to olakšati.

Ljudi često nailaze na različite prepreke u svom životu, ali baš tada postajete svjesni svoje snage. Bilo bi kukavički i sebično pobjeći iz takvih situacija, stoga se najbolje uhvatiti u koštac s njima. Reći djetetu da je posvojeno njemu znači puno više nego li vama samima. Zamislite emocionalni kaos kroz koji će dijete prolaziti ukoliko to sazna samo. To je za dijete teško i ne može to svladati samo.

Upoznajte dijete s posvojenjem

Prva stvar koju trebate imati na umu kada razmišljate o tome kako reći djetetu da je posvojeno, jest da dijete upoznajete s posvojenjem od rane dobi. To ne znači da će dijete razumjeti to što mu želite reći, ali je svakako dobra ideja da ga naviknete na određene riječi. Riječi kao što su usvajanje, biološki roditelji i slično, moraju postati svakodnevica i nešto sasvim uobičajeno i normalno. Spominjanje tih riječi je najbolji način da se pokrene prvi razgovor o posvojenju.

Recite djetetu u pravo vrijeme

Kada reći djetetu da je posvojeno svakako zna biti varljivo. Ponekad vam se može činiti da je najbolje da im to nikada ni ne kažete. Zašto bi dijete uopće trebalo saznati da vi niste pravi roditelji? Zapamtite da je to najgore što možete napraviti jer na taj način lažete i varate svoje dijete. Što se dobi tiče, najbolja dob za početak rasprave o posvojenju je 4 ili 5 godina, a detaljan razgovor o tome je najbolje obaviti u dobi između 7 i 9 godina. Oni će to tada lakše shvatiti, ali i prihvatiti.

Budite spremni na pitanja

Kada djetetu kažete da je posvojeno, svakako će slijediti jedan veliki niz pitanja. Budite sigurni da ste za to spremni. Djetetova prirodna znatiželja će ga potaknuti da vas pita od kuda ono dolazi, tko su pravi roditelji i zašto nisu s njim. Očekujte takva i njima slična pitanja. Na sva ta pitanja odgovarajte pažljivo i taktično. Svakako djetetu recite da s vama može o tome bilo kada razgovarati i da se ne boji bilo što pitati.

Budite strpljivi

Kao što smo već naglasili, pričanje s djetetom o posvojenju je izrazito važno. To je za svaku obitelj i svojevrstan test. Naime, izuzetno je važno da svi pokažete golemo strpljenje kada se nađete u takvom trenutku. Ni u jednom trenutku ne možete "izgubiti živce" samo zato što vas dijete pita jednu stvar više puta. Učenje o posvojenju može biti jako teško za dijete, a vaša obaveza je da budete odgovorni i da djetetu date do znanja da će sve biti u redu.

Budite iskreni i obzirni

Strpljenje je važno, ali postoji još jedan faktor koji igra mnogo važniju ulogu, a to je iskrenost. Nipošto nemojte manipulirati informacijama koje prenosite na dijete. Budite iskreni, ne nemilosrdni, kada govorite zašto je s vama, a ne s biološkim roditeljima. Možda vam može djelovati okrutno, ali dijete će prije ili poslije shvatiti da vam može vjerovati, čak i kada istina nije tako lijepa.

Pripremite se

Na kraju dolazi dio u kojemu se morate pripremiti na cijelu situaciju. Morate se pripremiti na to da kada ćete raspravljati s djetetom o posvojenju, njegove reakcije mogu biti znatno drugačije od onoga što ste očekivali. Neka djeca se s time dobro nose, dok neka baš i ne. U tom trenutku morate biti spremni da im date do znanja kako se ništa nije promijenilo, a to će biti moguće jedino ako ćete se pripremiti i vjerovati u sebe više nego li ikada prije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije