Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

5 dokazanih ubojica spermija

5 dokazanih ubojica spermija

5 dokazanih ubojica spermija
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.02.2010.
  • Broj pregleda: 1.573
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je u pitanju plodnost, postoji mnogo stvari koje mogu poći po zlu. Iako muškarci proizvode milijune spermatozoida dnevno, vanjski faktori (kao što su temperatura) mogu utjecati na zdravlje i kvalitetu spermija.

Toplina

Ljudski testisi ne mogu ispravno funkcionirati, osim ako nisu hladniji od ostatka tijela. Srećom, muška anatomija je osmišljena tako da stvori udaljenost između testisa i jezgre tjelesne temperature.

Ako je temperatura testisa prevelika, proizvodnja spermija prestaje. Ukupni broja se može smanjiti kasnije, kao i pokretljivost i morfologija.

Vruće kupke

Tu je i zrnce istine u mitu kako vruće kupke sprečavaju trudnoću. Vruća voda nije dobra za testise, a prema studiji koja je objavljena u 2007., čak 30 minuta može privremeno smanjiti proizvodnju spermija.

Toplina može utjecati na kvalitetu spermija iznenađujuće dugo vremena. Obično će trebati najmanje tri, ako ne i šest do devet mjeseci kako bi se stanje popravilo.

Temperatura

Visoka temperatura može imati isti učinak na spermije kao i pretople kupke. Ovisno o vremenu procesa proizvodnje spermija, koncentracija se može smanjiti i do 35% nakon groznice, tvrdi studija iz 2003.

Prijenosna računala

Može li prijenosno računalo doista utjecati na sposobnosti čovjeka za reprodukciju? Prema istraživačima na State University u New Yorku, postoji izravna korelacija između prijenosnih računala i povećanja temperature testisa. Stoga, prijenosno računalo držite na stolu, nikako u krilu.

Gaćice

Bokserice su bolje od gaćica, ako muškarac ima premalo spermija. Međutim, nošenje preuskih gaćica je loša ideja, jer smanjuju proizvodnju spermija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije