Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci

Kućni ljubimci
  • Objavljeno: Petak, 20.08.2010.
  • Broj pregleda: 769
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kućni ljubimci su živa(hna) stvorenja što ih držimo u kući, više zbog ukrasa i zabave nego li zbog kakve prave koristi. Kako ne biste odmah krivo pomislile, recimo ipak da se misli na pripadnike životinjskog carstva: dlakave, čupave, pernate, umilne, mekane, kreštave, šutljive... Kako ih odabrati?

Ako sanjate o ljubavi do kraja života najbolji je izbor pas: vjeran je kao pas, izbezumi se od radosti uvijek kad vas vidi, redovito vas vodi u šetnju (šetanje je zdravo) i, što je jako važno, potiče socijalne kontakte s drugim imateljima pasa (neću reći vlasnicima jer je pitanje vlasništva ovdje sporno). Prva od dviju dobrih zamjena za psa bio bi - konj. Uz mnoge pseće osobine, prednost mu je što ga možete i jahati. Međutim, definitivno je nepraktičan za držanje u kući.

Druga dobra zamjena za psa bila bi, vjerovali ili ne - svinja. Svinja je inteligentnija od psa (što joj je možda i nedostatak glede bivanja u kući), te vrlo čista i uredna životinja - kad joj se dade prilika da to pokaže. Jedina joj je mana što je jestiva, pa je kao kućni ljubimac preporučljiva samo vegetarijancima.

Mačke bi trebalo zvanično uključiti u anti-stres programe i dijeliti ih u ljekarnama svima koji dođu s receptom za Apaurin. Mačka, slično čovjeku, ima redovitu potrebu za maženjem. Mačka, za razliku od čovjeka, zna kako će tu potrebu i zadovoljiti: progonit će vas po kući sve dok vam se ne uspije ubaciti u krilo, a potom će vas zadovoljnim predenjem navesti da i vi u sebi, bar nakratko, što je često dovoljno, nađete smirenje i skupite snagu za nova nerviranja. Donese li vam mačka kakva miša, ne vrištite i ne skačite na stol; primite ga sa zahvalnošću (kad ne gleda možete ga baciti u kantu) - nije vam mogla kupiti cvijeće. (Drugima ne morate uvažiti takvu ispriku.)

Papige, koliko znaju biti zabavne, toliko su i opasne: svima pričaju ono što vam se u kući najčešće spominje. Ako je se ipak ne želite riješiti nakon što i sami otkrijete kako vas opanjkava, natjerajte ju da nauči vaš broj telefona. Ni u šali ju ne učite: Mic, mic...

Ribe su najmanje zahtjevne. Akvarij s filterom čisti se... no dobro, ne čisti se - treba ga očistiti, dvaput godišnje: u međuvremenu se po potrebi dolijeva voda i kosi trava. Ribe samo treba hraniti i gledati; nema šetnji, jahanja, ni maženja. A i drže se dosta rezervirano.

Ne spominjem ovdje da pas i mačka imaju dlake, možda i buhe, da ptice imaju perje i da im je hobi razbacivanje sjemenki (u začuđujućem radijusu), da svi oni imaju probavu i potrebu za reprodukcijom - što sve reproducira i probleme. Naime, svi koji već imaju kućne ljubimce, znaju i kakve sve dobiti imaju od njih i s tim problemima su lako naučili živjeti; protivnici životinja u stanu ionako već znaju za sve probleme.

Zaključak: nabavite kućnog ljubimca što prije, bez obzira jeste li već udati ili niste. Imate li dijete, učinite to i zbog njega - odmah. I gotovo.

P. S. Da bi vas pas volio ne treba biti čistokrvan. A mješanci su čak i inteligentniji.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Zapisi iz tri ženska kuta

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije