Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što se jede za Božić?

Što se jede za Božić?

Što se jede za Božić?
  • Objavljeno: Subota, 25.12.2010.
  • Broj pregleda: 3.774
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Purica se često smatra uobičajenim božićnim objedom, ali ona se na meniju pojavila oko 1650. nakon što je Europa kolonizirala Sjevernu Ameriku. Ptica je dobila ime po trgovcima iz Turske (turkey). Prije toga,  labudovi, guske, pauni ili svinje su bili povezani s Božićem.

Tradicionalna božićna večera kakvu je mi znamo, u drugim kulturama izgleda drugačije.

Australija

Božić je sredinom ljeta i ručak je često roštilj, odrezak , sladoled ili sorbet za desert, možda na plaži.

Češka

Tradicionalno jelo se jede na Badnjak i sastoji se od riblje juhe, salate, jaja i šarana.

Finska

Tradicionalna Božićna večera sastoji se od makarona, repe, mrkve i krumpira, sa šunkom ili puretinom. Miješana plata mesa i ribe je također popularna. Nakon tradicionalnog obroka odlazi se u saunu, a zatim u posjet grobovima rodbine.

Njemačka

Pečena guska je omiljeni božićni obrok, uz krumpir, kupus, mrkvu, ribu i kisele krastavce. Jelo se obično jede na Badnjak.

Grenland

Božićna večera može uključivati morske ptice koje sliče pingvinima, zamotane u kože tuljana.

Italija

Božićni ručak može se sastojati od sedam jela, uključujući predjelo, tjesteninu, pečeno meso, dvije salate, slatki puding, zatim sir, voće, rakiju i čokoladu.  

Jamajka

Tradicionalna božićna večera uključuje rižu, gungo grašak, piletina, goveđi rep i kozu.

Latvija

Božićna večera je kuhani smeđi grašak s umakom od pancete, malo pite, kupusa i kobasica.

Norveška

Božićni obrok jede se na Badnjak i uključuje bakalar, svinjske kotlete, božićnu mesnu štrucu i posebne kobasice.

Portugal

Posebno božićno jelo je slani suhi bakalar s kuhanim krumpirom koji se jede u ponoć na Badnjak.

Rusija

Božić hrana uključuje kolače, pite i knedle s mesom.

Južna Afrika

Božić je za vrijeme vruće ljetne sezone, već tradicionalna purica jede se za večeru sa svim dodacima.

Švedska

Obrok na Badnjak uključuje školjke, svinjetinu, kuhane i sirove haringe, kavijar, sireve i smeđi grah.

Velika Britanija

Božićni puding i pite su najčešći izbor.

SAD

Božićni ručak je guska, puran, razno povrće, tikvice, bundeve i pita.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije