Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora

Ljekovita moć humora
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.09.2011.
  • Broj pregleda: 3.996
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povoljno djelovanje smijanja

U svakoj neugodnoj situaciji pokušajte iznaći smiješnu stranu, jer je humor djelotvorna preventiva patnji i bolu.

Od svih darova koje je priroda dala ljudima, iskren smijeh zacijelo je pri vrhu. (Norman Cousins)

"Dan bez smijeha izgubljen je dan" - kaže kineska mudrost. Smijeh je zarazan, a otkriven je i način na koji se mozak može zaraziti očaravajućim i fascinantnim poticajima na smijeh. Tako je reakcija mozga jača na zvukove smijeha, a slabija na zvukove poput povraćanja i vriske.

Novija fiziološka istraživanja pokazuju da smijeh povoljno djeluje na ljudsko zdravlje. Humor, šala, dosjetka i vic zaslužuju visoko mjesto u terapijskim sredstvima, smatraju liječnici. "Dugo živi onaj tko se često smije!", tvrdi narodna mudrost. Zato njegujte dobro raspoloženje, šalu i humor. Izbjegavajte uzrujavanje i ljutnju. Čim osjetite krizu ili neraspoloženje koje vedrinu može pretvoriti u ljutnju, iznađite veselu, komičnu i smiješnu stranu pojave ili događaja. Smijeh, dosjetka i humor prava su protuteža i najdjelotvornija preventiva patnji i bolu.

Istraživači s Harvard Medical School koji su proučavali vitalnost osoba u zrelim godinama i izglede za dugotrajan život, otkrili su da ljudi s pravim osjećajem za humor imaju veliku priliku doživjeti stotu. Utvrdili su da posjedovanje smisla za humor i šalu znatno produljuje život, potiče ljudsku sreću, donosi jače obrambene sposobnosti, oplemenjuje dušu i tijelo. Prema izvješću dr. Margery Hutter Silver, znanstvenice koja je vodila taj istraživački projekt, smijanje donosi iste rezultate kao i svakodnevna tjelovježba, trčanje ili neke druge fizičke aktivnosti. Dovodi do mentalnog smirenja, opuštanja mišića, dubljeg disanja, poboljšane cirkulacije i aktivnijeg metabolizma.

Ipak, najvažniji je psihološki učinak smijeha i vedrog raspoloženja na stvaranje toplog, ugodnog i poticajnog ozračja u obitelji, na radnome mjestu i u životnom okružju. U tako opuštenoj, vedroj, ugodnoj i poticajnoj atmosferi, produktivnost, radni elan, učinak i kvaliteta uratka mnogo su bolji, a međuljudski odnosi na visokoj razini. Sukobi, krize, uzrujavanja i loši odnosu u zajednici podrivaju radnu disciplinu, poduzetništvo, stvaralački polet i zanos, a humor, vic i šala podižu ih na višu razinu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije