Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što vam je najvažnije u životu?

Što vam je najvažnije u životu?

Što vam je najvažnije u životu?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.09.2010.
  • Broj pregleda: 5.453
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su životne vrijednosti?

Je li smrtna kazna dobra ili loša? Je li bolje imati dobro plaćen, ali dosadan posao ili zanimljiv, ali loše plaćen posao? Smije li se homoseksualcima dopustiti da odgajaju djecu?

Odgovori na ova pitanja odražavaju naše temeljne životne vrijednosti. Ovo je knjiga o postavljanju i ostvarivanju ciljeva. Tehniku postavljanja ciljeva kao i koraka koji vode prema cilju nije teško naučiti. To može svatko od nas. No prije nego što ih počnete postavljati, potrebno je razmisliti o svojim životnim vrijednostima.

Što su vrijednosti? Jednostavno rečeno, vrijednosti su osobna vjerovanja o tome što nam je najvažnije u životu, što je dobro a što loše, što je ispravno a što ne, što je poželjno a što nepoželjno. Ako se ponašamo u skladu sa svojim životnim vrijednostima i ako ih ostvarujemo bit ćemo zadovoljni i ispunjeni. Ukoliko pak radimo nešto što je u suprotnosti s njima ili ako ih ne uspijemo ostvariti - bit ćemo razočarani, nezadovoljni, s osjećajem praznine i neispunjenosti (pa čak iako smo, izvana gledano, vrlo uspješni).

Vrijednosti odražavaju značenje koje život za nas ima. Naši ciljevi, snovi i želje samo su sredstva kojima ih pokušavamo ostvariti. Recimo da ste odlučili kupiti auto. Hoćete li odvojiti dio ušteđevine i kupiti auto koji je po toj cijeni dostupan, a ostatak novca sačuvati "za svaki slučaj"? Ili ćete novac čak i posuditi samo da kupite auto koji vam se sviđa? Hoće li to biti brzi sportski auto ili udoban i siguran model? Hoćete li voditi više računa o tome koliko benzina troši ili o maksimalnoj brzini koju može postići? Netko tko sa strane pažljivo promatra kako razmatrate pojedine alternative i odlučujete se - mogao bi mnogo naučiti o vašim životnim vrijednostima.

Životne vrijednosti vide se u svakom našem ponašanju - u tome kako se odijevamo, kako provodimo slobodno vrijeme, koji auto vozimo, s kojim ljudima se družimo, na što smo spremni potrošiti svoj novac ... Popis je beskonačan.

Vrijednosti u velikoj mjeri utječu na našu motivaciju. Ako postavimo cilj koji je u skladu s nekom našom važnom životnom vrijednošću - velika je vjerojatnost da ćemo biti vrlo motivirani za njegovo ostvarenje. No, ako je cilj u suprotnosti s onim što smatramo ispravnim, vjerojatno je da ćemo biti u velikim konfliktima. Ili ćemo otezati s postizanjem cilja, sabotirati sami sebe, odugovlačiti i čuditi se zašto nismo motivirani.

Neki ljudi teško prepoznaju kad se ponašaju suprotno svojim životnim vrijednostima, dok drugi to odmah osjete. Kao što u svom intervjuu kaže Ante Mandić:

... Ako se gleda s aspekta menedžera i direktora firme, postoji niz osobina za koje bi bilo bolje da ih nemam. Trebao bih biti malo beskrupulozniji, ambiciozniji, usmjereniji ka materijalnim aspektima. Možda bi to bilo bolje, ali u stvari  ne bih volio da sam takav...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije