Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Povijest vibratora

Povijest vibratora

Povijest vibratora
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.04.2010.
  • Broj pregleda: 2.941
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povijest vibratora seže čak stotine tisuća godina unatrag. Vjeruje se da je Kleopatra bila jedna od prvih žena koje su  imale vibrator.

Prešli smo dug put od tada u pogledu dizajna, ali možda smo nazadovali socijalno i psihički.

Rimski i grčki filozofi i iscjelitelji već u 4. stoljeću (možda čak i prije) napisali su mnogo o ideji 'histerije' u žena. Histerija se smatra bolešću maternice koja dovodi do razdražljivosti, nelagode i opće slabosti. Danas to zovu seksualnom frustracijom. Više od tisuću godina, najčešći tretman histerije bila je terapeutska masaža genitalija.

Tijekom 19. stoljeća masaža genitalija smatrala se vrlo uglednim i učinkovitim načinom bavljenja histerijom. Histerija je vrlo zanimljivo stanje za liječnika i druge zdravstvene profesionalce jer se čini kroničnim stanjem bolesnika i zahtijeva redovitu terapiju masažom kako bi se njihovi simptomi olakšali. Masaža se izvodila pomoću aromatičnih ulja i trajala je dok žena ne bi dostigla stanje "histeričnog paroksizma" (orgazma). Doktori su često ohrabrivali neudane žene i redovnice na redovite terapije!

Genitalna masaža je postala dobro uhodan posao. Liječnici su vjerovali da više od 70% žena pati od histerije i da im je potrebno liječenje. Problem je što su sve masaže rađene ručno, a može potrajati i do sat vremena do paroksizma. Tražio se uređaj koji će obaviti posao brže i efikasnije kako bi više pacijenata došlo na rad, a to je značilo i više novca. I tako je rođen vibrator.

Tehnologija povezan s evolucijom vibratora govori o ljudskim prioritetima. Već na prijelazu stoljeća proizveden je vibrator na baterije. I ne samo to, to je bio i peti kućanski aparat koji je bio elektrificiran! Prva četiri su toster, mašina za šivanje, kotlić za čaj i ventilator. Zanimljivo, usisivač i glačalo elektrificirani su nekih 10 godina kasnije!

Vibratori su postali popularni darovi za žene mnogo godina nakon što su postali dostupni potrošačima oko 1900.

Bum u filmskoj industriji u dvadesetim godinama doveo je vibrator na loš glas. Kao i kod unapređivanja bilo koje vizualne tehnologije, pornografski filmovi postali su unosna prilika za njih. Vibratori su se počeli pojavljivati redovito u tim filmovima i time je gotovo 40 godina bio zabranjena tema. Feministički pokret 60-ih i 70-ih donio je naglo vibratore u fokus. Iznenada, vibrator je postao politički simbol. Danas je popularniji nego ikad!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije