Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Početnici i vježbe snage - što trebate znati?

Početnici i vježbe snage - što trebate znati?

Početnici i vježbe snage - što trebate znati?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.09.2014.
  • Broj pregleda: 361
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vježbe snage mogu izgledati zastrašujuće svim početnicima, naročito ako ih planirate izvoditi na spravama u teretani s kojima se nikada prije niste susretali. Vježbe snage su neizostavan dio na vašem putu koji vas vodi prema vitkosti i ne smijete ih ignorirati.

Ni kardiovaskularne vježbe ne smijete izostaviti. Trebate raditi obje vrste vježbi i kombinirati ih u svakom treningu. Samo nekoliko dana redovitog izvođenja vježbi snage može učiniti čuda za vaše zdravlje, ali i za izgled.

Osim što će vježbe snage pomoći kod povećanja mišićne mase, one će povećati potrošnju kalorija u stadiju mirovanja. To znači da ćete iz dana u dan trošiti sve veći broj kalorija, a da kod prehrambenih navika ne promijenite apsolutno ništa. Vježbe snage reguliraju krvni tlak, smanjuju rizik od nastanka osteoporoze i povećavaju ravnotežu. Ako ste tek počeli raditi vježbe snage i ušli ste u svijet nepoznatog, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Započnite s kardio zagrijavanjem

Važno je da ubrzate rad srca prije nego što počnete raditi vježbe snage. Zagrijavanje treba trajati barem 5 minuta. To može biti brzo hodanje, lagano džogiranje ili dinamično istezanje. Dinamično istezanje se temelji na kontroliranim pokretima koji se koriste za opuštanje mišića i povećavaju sposobnost izvođenja svih pokreta. To mogu biti iskoraci u hodu.

Naučite tehniku

Kako biste spriječili ozljede, morate svaku vježbu znati pravilno izvoditi. Pravilno izvođenje vježbe će vam omogućiti da naprežete prave mišiće, bez da ih opterećujete. Ako ste uistinu pravi početnik, na početku će vam možda biti teško shvatiti kako prepoznati radite li neku vježbu ispravno. Tijelo će vam sve reći, a na vama je da to prepoznate i reagirate. Za početnike je najbolje da započnu uz pomoć stručnjaka koji će ih ispraviti čim neku vježbu počnu krivo raditi i objasniti koji mišić morate osjetiti tijekom izvođenja određenih pokreta kako biste bili sigurni da sve radite ispravno.

Upoznajte se sa svim mogućnostima

Neke vježbe ni ne trebate izvoditi da biste došli do željenih rezultata. Sprava i rekvizita uistinu ima puno. Nekima možda ni ne znate naziv. To uopće nije važno. Upoznajte se sa svojim tijelom i pratite kako reagira na trenutni ritam vježbanja. Odličan vodič je vaše raspoloženje. Ono bi nakon vježbanja trebalo biti bolje. Grupni treninzi su odlični da vas nauče na rutinu vježbanja, a i da se upoznate sa svom opremom za vježbanje.

Poradite na slabostima

Većini ljudi je jedna strana tijela snažnija nego druga. Radite vježbe koje će vas potaknuti da izolirate određene skupine mišića. Radite ih tako da izmjenjujete strane. Na taj način ćete ojačati sve slabije dijelove tijela, što i jest cilj izvođenja vježbi snage.

Unaprijedite svoju rutinu

Kako ćete se sve više upoznavati s vježbama snage, tako biste u svoju rutinu vježbanja trebali uvoditi neke nove vježbe ili rekvizite. Ako je trening dosadio vama, onda je vjerojatno dosadio i vašim mišićima. Začinite svoju rutinu vježbanja tako da radite nešto potpuno novo. Vama, ali i vašim mišićima će to biti izazov.

Ne zaboravite na odmor

Vježbe snage uzrokuju stvaranje malih ožiljaka u mišićima, nakon čega oni zacjeljuju i postaju jači nego prije. Ti ožiljci su dobri, ali samo ako dopustite da zacijele kako treba. Prosječnoj osobi treba 24 do 48 sati odmora između vježbanja kako bi bila sigurna da su ožiljci zacijelili. Osluškujte svoje tijelo. Upala je prihvatljiva, ali bolovi nisu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije