Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sve što morate znati o alergijama na sunce

Sve što morate znati o alergijama na sunce

Sve što morate znati o alergijama na sunce
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.04.2009.
  • Broj pregleda: 3.106
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Napokon je došlo toplije i sunčanije vrijeme. Ako imate sreće i baš u tom razdoblju vam pada godišnji odmor, najbolje bi ga bilo iskoristiti u prirodi, naravno ako si to možete dopustiti. Šetnja uz more, planinarenje ili nešto treće na proljetnom suncu... Fantastično, zar ne? Osim ako baš ove godine ne otkrijete da ste alergični...

Uživanje na proljetnom suncu često puta pokvare neuobičajene reakcije na koži kojima su glavni krivac UV zrake. Obično se radi o fotodermatozama. Za nastanak nekih odgovorno je samo svjetlo, dok je za nastanak drugih potrebno sudjelovanje i određenih fotosenzibilizirajućih tvari.

Solarna urtikarija je najčešća akutna urtikarijska reakcija koja se javlja vrlo brzo nakon izlaganja suncu ili umjetnom svjetlu, a smještena je na fotoeksponiranim i pokrivenim dijelovima tijela. Urtikarije su praćene jakim svrbežom, a mogu se pojaviti i opći simptomi, primjerice takihardija, hipotenzija i šok. Kod ovakvih pacijenata liječenje treba započeti prije sunčanog razdoblja.

Solarni dermatitis je uzrokovan UVB zrakama sunčevog svjetla. Obično se javlja kod osoba svijetlije puti u proljeće i ljeti. Solarni dermatitis počinje četiri do šest sati nakon izlaganja suncu. Koža je crvena i otečena te pecka. Nakon dva do tri dana počinje se ljuštiti, dok kod težih oblika ovog oboljenja nastaju mjehurići popraćeni glavoboljom i povišenom tjelesnom temperaturom.

Terapija, naravno ovisi o težini oboljenja, u glavnom se koriste oblozi, tekući puderi. Kod malo težih slučajeva potrebno je uzimati antibiotike. Promjene na koži mogu nastati i kod osoba koje uzimaju određene ljekove, a istovremeno se izlažu UV zrakama. Fototoksične dermatoze mogu nastati i kod radnika koji rade s katranom ili naftom. Na mjestima izloženim suncu nastaje crvenilo i mjehurići.

I nakon korištenja nekih kozmetičkih preparata koji u sebi sadrže određene fototoksične tvari, uz istovremenu izloženost djelovanju sunčevoga svjetla, stvaraju se promjene na koži. Zato je vrlo važno u proljetnim i ljetnim danima izbjegavati upotrebu kozmetičkih preparata koji sadrže fotosenzibilizirajuće tvari. Prilikom uzimanja određenih fotosenzibilizirajućih lijekova, pacijentima se ne preporuča izlaganje suncu. Određene doze UV zračenja, koje inače koža normalne osjetljivosti dobro podnosi, uz utjecaj fotosenzibilizirajuće tvari uzrokuju upale.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije