Scarsdale ili Medicinska dijeta

Scarsdale ili Medicinska dijeta

Scarsdale ili Medicinska dijeta
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.02.2019.
  • Broj pregleda: 14.281
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

O dijeti

Medicinska dijeta jedna je od najpopularnijih posljednjih godina, a mnogi ne znaju da postoje dvije varijante. Prva je „obična“ Medicinska dijeta koja traje 33 dana i koristi se jelovnik za 11 dana koji se ponavlja 3 puta. Druga verzija je Medicinska dijeta 15 dana ili Scarsdale dijeta koja je dosta slična, ali kraće traje pa je zato i rigoroznija.

Medicinsku dijetu je u sedamdesetim godinama razvio kardiolog Herman Tarnower. Dijeta je dobila ime po gradu u New Yorku u kojem je doktor Tarnower imao uspješnu liječničku praksu. Kao liječnik specijaliziran za liječenje pretilosti, Tarnower je kombinirao medicinski fenomen ketozu i njenu sposobnost da stvara gubitak težine, s programom prehrane koji uzrokuje ketozu u inače zdravih pojedinaca.

Ketoza je stanje, odnosno proizvodnja viška ketona, do kojeg dolazi uslijed pretvorbe masti u masne kiseline i ketone. Ketoza je općenito loša, zbog čega alkoholičari i dijabetičari brzo gube masti kao nuspojavu bolesti. Zbog Medicinske, odnosno Scarsdale dijete, do ketoze dolazi jer organizam kroz određeno razdoblje dobiva vrlo male količine ugljikohidrata.

Obje verzije Medicinske dijete daju brze rezultate, ali to je zbog toga što je značajan dio toga gubitak vode i lako se vraća nakon što se prehrana promijeni.

Morat ćete slijediti strog plan prehrane dva tjedna, a zatim slijedi manje strog plan prehrane koji se provodi tjedan ili dva. Druga faza je održavanje postignute težine.

Odaberi dijete za usporedbu, možeš odabrati najmanje dvije dijete.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.