10 tajni zdravog kuhanja

10 tajni zdravog kuhanja

10 tajni zdravog kuhanja
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. Koristite pametne masti
Nisu sve masnoće loše. Odlučite se za nezasićene masti (npr. maslinovo ulje), a ne zasićene masti kao što je maslac. Ali još uvijek ih koristite umjereno, jer su sve masti bogate kalorijama.

2. Izaberite cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice kao što su smeđa riža i bulgur imaju više vlakana, vitamina B, magnezija, cinka i drugih hranjivih tvari.

3. Jedite više voća i povrća
Većina ljudi ne jede dovoljno voća i povrća! Ciljajte na 4 do 13 obroka voća i povrća dnevno. Izaberite proizvode u različitim bojama kako bi dobili spektar antioksidansa i vitamina. Veličina serviranja je 1/2 do 1 šalice, ovisno o voću ili povrću.

4. Nije sve u mesu
Meso je odličan izvor proteina, ali je isto tako veliki izvor zasićenih masti. Jedite manje količine mesa, ribe i peradi. Napunite ostatak tanjura sa zdravim povrćem i cjelovitim žitaricama.

5. Odaberite niskomasne mliječne proizvode
Mliječni proizvodi poput mlijeka, kiselog vrhnja i jogurta su dobar izvor kalcija. Zamjena mlijeka i mliječnih proizvoda sa onim koji sadrže niski udjel masti ili izbor nemasnih proizvoda je jednostavan način kako možete smanjiti zasićene masnoće u prehrani.

6. Neka porcije budu razumne veličine
Iako bismo svi željeli magičnu formulu za kontrolu tjelesne težine, zapravo se sve svodi na kalorije. Jedan od najlakših načina za upravljanje unosom kalorija su porcije zdrave veličine.

7. Koristite zaslađivače razborito
Šećeri bilo koje vrste, bilo da se radi o kukuruznom sirupu, bijelom šećeru, smeđem šećeru, medu ili javorovom sirupu, dodaju značajne kalorije bez nutritivne vrijednosti.

8. Pazite na unos natrija
Da li imate visok krvni tlak ili ne, svejedno trebate pripaziti na unos natrija. Preporučuje se konzumiranje manje od 2.300 mg (oko 1 žličica soli) dnevno.

9. Uživajte u okusima
Obogatite hranu zdravim sastojcima kao što su svježe bilje, začinu i citrus. Kada je vaša hrana bogata okusima, nema razloga da se osjećate uskraćeno.

10. Budite pažljivi i uživajte
Napravite svjesnu odluku o zdravoj prehrani, umjesto da jedete ono što vam je pri ruci. Provjerite da li je to nešto ukusno i uživajte. Kada ćete uživati u onome što jedete, osjećat ćete se zadovoljni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije