5 namirnica koje liječe hipertireozu!

5 namirnica koje liječe hipertireozu!

5 namirnica koje liječe hipertireozu!
  • Objavljeno: Srijeda, 17.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Do hipertireoze dolazi kada štitnjača proizvodi previše hormona. Ne može se u potpunosti izliječiti pomoću prehrane, ali odgovarajuće namirnice mogu pomoći kod ublažavanja simptoma. Ako ste odlučili promijeniti prehrambene navike, svakako se prethodno posavjetujte s liječnikom i nemojte samostalno mijenjati propisanu terapiju, čak ni ako osjetite da su se simptomi ublažili.

Bobičasto voće

Istraživanja su pokazala da bobičasto voće pozitivno djeluje na funkcioniranje cjelokupnog organizma. Borovnice, brusnice, jagode i maline su odličan izvor antocijanina, moćnog antioksidanta koji smanjuje razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka kancerogenih stanica. Ako bolujete od hipertireoze, svaki dan pojedite jednu porciju bobičastog voća po izboru.

Saznajte koji su najčešći simptomi bolesti štitnjače!

Kupusnjače

Kupusnjače mogu smanjiti razinu hormona štitnjače. Brokula je jedan od najboljih izbora jer ima pozitivno djelovanje na zdravlje. Druge vrste kupusnjača koje također možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu su kelj, kupus, prokulice i cvjetača. Svaki dan pojedite jednu do dvije porcije kupusnjača.

Losos

Losos je odličan izvor vitamina D i omega 3 masnih kiselina. Oba nutritivna spoja su ključna za ublažavanje simptoma preaktivne štitnjače. Ljudsko tijelo ne može samo proizvesti niti vitamin D niti omega 3 masne kiseline, zbog čega je iznimno važno redovito ih unositi.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da hipertireoza povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, a omega 3 masne kiseline smanjuju taj rizik. Upravo zato je ključno povećati njihov unos. Što se tiče vitamina D, osim što će ublažiti simptome hipertireoze, također će smanjiti rizik od nastanka gubitka koštanog tkiva i osteoporoze.

Provjerite kako hormoni štitnjače utječu na srce!

Puretina

Puretina je odličan izvor proteina koji su važni za održavanje stabilne razine energije i rada mišića. Naglo i brzo mršavljenje je vrlo čest simptom hipertireoze, zbog čega je važno povećati unos proteina. Nisu svi proteini isti jer uz neke dolazi i visok udio masti. Upravo zato su pureća i pileća prsa jedan od najboljih izbora. Proteine možete pronaći i u namirnicama biljnog porijekla, kao što su grah i orašasti plodovi.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Neliječena hipertireoza može povećati rizik od nastanka osteoporoze. Kako biste smanjili rizik, povećajte unos obogaćenog mlijeka i mliječnih proizvoda. Odličan izvor kalcija, vitamina D i proteina. Ako ste intolerantni na laktozu, posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja suplemenata.

Poboljšajte zdravlje štitnjače uz pomoć ovih biljaka!

Koju hranu trebate izbjegavati?

Soja

Soja sadrži izoflavone koji mogu pogoršati simptome hipertireoze. Kuhanjem se iz soje ne eliminiraju izoflavoni pa je zato najbolje soju u potpunosti eliminirati iz prehrane.

Gluten

Gotovo je 90% poremećaja u radu štitnjače posljedica autoimunih poremećaja, a istraživanja su pokazala da postoji povezanost između intolerancije na gluten i povećanog rizika od nastanka poremećaja u radu štitnjače.

Voda s fluorom

Istraživanja su pokazala da fluor štetno djeluje na rad štitnjače. Fluor ćete eliminirati tako da počnete piti filtriranu vodu, prestanete koristiti paste za zube s fluorom i malo više pazite na sastav lijekova koje uzimate.

Procesuirana hrana i rafinirani šećeri

Procesuirana hrana i rafinirani šećeri mogu povećati kroničnu upalu u tijelu koja otežava konverziju T4 u T3. Ova hrana štetno djeluje na funkcioniranje svake tjelesne stanice pa je najbolje u potpunosti ju eliminirati ili ograničiti njen unos.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije