8 namirnica koje će vas čuvati od bolesti

8 namirnica koje će vas čuvati od bolesti

8 namirnica koje će vas čuvati od bolesti
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jogurt
Jogurt je jedna od pet namirnica koju bi trebali jesti svaki dan, a probiotici pomažu u održavanju vašeg crijevnog trakta i crijeva od bakterija koje uzrokuju bolesti. U švedskoj studiji tvornički zaposlenici koji su pili dnevno dodatak Lactobacillus reuteri - stimulirajućeg probiotika - imali su 33% manje bolovanja nego oni koji su dobili placebo. Jedite jogurt s borovnicama!

Zob i ječam
Još jedna pobjeda za cjelovite žitarice! Obje ove žitarice sadrže beta-glukan, vlakno s antimikrobnim i antioksidativnim djelovanjem, za koje je jedna studija pokazala da su snažnije nego echinacea. One mogu pomoći da antibiotici djeluju bolje, i oni će vam pomoći ubrzati proces zacjeljivanja rana. Jedite zdjelu zobenih pahuljica za doručak.

Lubenica
Lubenica sadrži antioksidans glutation, koji može pomoći u jačanju imunološkog sustava i u borbi protiv infekcija.

Slatki krumpir
Naša koža je prva linija obrane u borbi protiv bakterija i virusa. Učvrstite prvu liniju obrane jedući beta-karotenom bogatu hranu, kao što su slatki krumpir i mrkve, koji naše tijelo pretvara u vitamin A, ključnu komponenta u obnovi kože i vezivnog tkiva. Pokušajte napraviti pečeni slatki krumpir umjesto običnog.

Brokula
Bogata u glutationom, brokula stimulira imunološki sustav miševa u laboratorijskim istraživanjima, a mi već znamo da ju treba jesti dva puta tjedno za borbu protiv raka. Ostalo tamno zeleno povrće poput kupusa i kelja ima slične učinke. Dodajte ih u krumpir i salate!

Češnjak
Alicin u češnjaku pomaže u borbi protiv infekcija i bakterija, a dva sirova režnja dnevno mogu vam pomoći u borbi protiv bolesti.

Gljive
Studije na životinjama pokazuju da gljive imaju prirodni antivirusni i antibakterijski učinak. Selen vas može čuvati od gripe, riboflavin, vitamina B i niacin igraju ključnu ulogu u zdravom imunološkom sustavu. Bacite ih u omlet, promiješajte s krumpirom ili dodajte umacima.

Kamenice
Cink u kamenicama ima antivirusno djelovanje i ključna je komponenta u nekoliko imunoloških zadataka, uključujući i liječenje ogrebotina i posjekotina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije