Angelica

Angelica

Angelica
  • Objavljeno: Subota, 01.09.2012.
  • Broj pregleda: 7.176
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Angelica Archangelica

Porodica: Apiaceae (Umbelliferae)

Ostali nazivi: angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.

Opis

Angelica je biljka impresivnog izgleda. Može dosegnuti visinu do 2m, a njezine šuplje stabljike podsjećaju na celer. Angelica raste u vlažnim, hladnim šumama. Vjeruje se da angelica dolazi iz Sjeverne Europe. Povezuje se s nordijskom magijom, gdje se koristila za zaštitu od nevolje i zla. Druga legenda kaže da su majke djeci radile ogrlice od angelice kako bi ih zaštitile od bolesti i vračanja.

Angelicu je najbolje uzgajati na području vlažnih šuma, livada ili uz riječne obale. Dolazi iz iste porodice kao i celer, peršin, mrkva i koromač. Angelica je poznata biljka i u kulinarstvu. Može se izrezati i pripremiti poput šparoga. Mladi izdanci i listovi se koriste za okus vina i likera, a kandirana stabljika kao ukras torti. Lišće svježe ili sušeno, može se koristiti u juhama i varivima. Za bolji okus, dodajte ju posljednjih nekoliko minuta kuhanja.

Priprema i pohrana

Angelica cvate u lipnju i kolovozu, a bere se zimi ili na početku proljeća. Upotrebljavaju se korijen, mladice s listovima i sjemenke. Biljka se može osušiti ili koristiti svježa.

Priprema jela

Kod pripreme jela se koriste svi dijelovi angelice. Korijen i stabljike sadrže eterično ulje koje se često dodaje pićima. Ulje angelice se upotrebljava u proizvodnji parfema. Sjemenke se koriste u pripremanju slastica, a ostali dijelovi biljke se često koriste u ukrašavanju jela. Cvjetovi angelice se trebaju brati na početku proljeća jer tada imaju najbolji okus i miris, zbog čega su odlični za pripremu voćnih salata i kremastih slastica. Angelica smanjuje kiselost, stoga se može koristiti kod pripreme kiselkastih jela.

Ljekovita svojstva

Angelica potiče znojenje i apetit. Koristi se za liječenje bolesti prsnog koša i probavnih smetnji. Čaj od lišća angelice može smanjiti napetost i ubrzati metabolizam. Ipak, angelicu bi trebale izbjegavati trudnice i dijabetičari. Korištenje angelice bez rukavica može kožu učiniti osjetljivom na sunce ili uzrokovati kožne iritacije. Male količine sjemenki i stabljike su sigurne, ali velike količine svježeg korijena mogu biti otrovne.

Najnovije

Najčitanije