Namirnice koje su bolje od tableta

Namirnice koje su bolje od tableta

Namirnice koje su bolje od tableta
  • Objavljeno: Srijeda, 11.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kronična bol se javlja kod sve većeg broja ljudi. Bez obzira na to uzimate li lijekove ili ne, vjerojatno ne osjećate dugotrajno olakšanje. Postoje namirnice koje se bore protiv upale i ublažavaju kroničnu bol, a većina njih je čak i učinkovitija od lijekova.

Đumbir

Ublažava migrene, artritis i bolove u mišićima.

Doza: 1/4 žličice dnevno.

Ovaj aromatični korijen je poznat po ublažavanju mučnine i želučanih tegoba. Ima protuupalno djelovanje i može ublažiti migrenu, bolove uzrokovane artritisom i bolove u mišićima. Vrlo je jednostavno uključiti đumbir u svakodnevnu prehranu. Možete ga koristiti kao začin za juhe, variva i salate, ili pak napraviti ukusan čaj.

Kurkuma

Ublažava bolove u zglobovima i simptome kolitisa.

Doza: 1 žlica dnevno.

Ovaj pikantan začin se veći tisućljećima koristi za ublažavanje bolova i ubrzavanje rada probavnog sustava. Znanstvenici su ustanovili da kurkuma ima odlično protuupalno djelovanje zbog kurkumina, moćnog antioksidanta. Kurkuma može pomoći u prevenciji oštećenja tkiva i zglobova. Također može pomoći u održavanju zdravlja živčanih stanica. Kurkumu možete koristiti kao začin za juhe, salate i povrće.

Trešnje

Ublažavaju bolove zbog artritisa i bolove u mišićima.

Doza: 45 trešanja dnevno.

Trešnje sadrže antocijanine, fitonutrijente koje im daju prepoznatljivu boju. Antocijanini su moćni antioksidanti koji ublažavaju bol jednako kao protuupalni lijekovi, kao što je aspirin. Jedno istraživanje je pokazalo da zdjelica trešanja za doručak smanjuje razinu upale za 25%.Drugo istraživanje je pokazalo da redovita konzumacija soka od trešanja ublažava bolove u mišićima.

Kava

Ublažava migrenu i glavobolje.

Doza: 400 mililitara dnevno.

Kava ne služi samo za razbuđivanje, ona može pomoći u ublažavanju glavobolja jer će opustiti krvne žile i pospješiti cirkulaciju. Kava sadrži kofein, koji ima odlično antioksidacijsko djelovanje. Ako niste ljubitelj kave, počnite konzumirati druge napitke koji sadrže kofein, kao što je zeleni čaj i zapamtite da kofein smanjuje učestalost glavobolja samo ako ga pijete svakodnevno.

Ljute papričice

Ublažavaju simptome artritisa.

Doza: 1/2 žličice dnevno

Kapsaicin iz ljutih papričica stimulira krajeve živaca i smanjuje oslobađanje spojeva koji signaliziraju bol. Kapsaicin možete dodavati u losione i kreme za tijelo, ali će imati najbolji učinak ako ga konzumirate. Što je papričica ljuća, to ona sadrži više kapsaicina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije