Sezam - izvor zdravlja

Sezam - izvor zdravlja

Sezam - izvor zdravlja
 • Objavljeno: Četvrtak, 30.08.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Sezam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka na svijetu. Sezamovo ulje se koristi u brojne svrhe već 5.000 godina. Na početku se koristio kao odličan izvor kalcija i magnezija, a danas znanstvenici potvrđuju sve više ljekovitih svojstava koje sezam ima.

Sezam je jednogodišnja biljka koja dosegne visinu od oko 2 metra. Cvjetovi sezama mogu biti raznih boja - žute, plave ili ljubičaste. Sjemenke ove biljke su popularne kao začin jer jelima daje poseban blag okus. Sjemenke sezama mogu biti bijele, crne ili smeđe boje.

Sezam svakako zaslužuje biti uz bok češnjaku, medu, kurkumi i drugim ljekovitim namirnicama. Pristupačan je pa nema razloga da ga se ne uvrsti u svakodnevnu prehranu jer može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Posljednjih 20 godina sezamove sjemenke i ulje su predmet mnogih znanstvenih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti sezama.

Dijabetes

Znanstvenici su ustanovili da sezamovo ulje poboljšava djelotvornost oralnih lijekova (glibenklamida) koji se koriste za kontroliranje dijabetesa tipa 2. Drugo istraživanje je pokazalo da uvođenjem sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu možete sniziti krvni tlak i razinu glukoze kod hipertenzivnih dijabetičara, kojima je rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava znatno veći (2 do 3 puta veći kod muškaraca i 4 do 5 puta veći kod žena).

Saznajte zašto volimo ulje sezama!

Visoki krvni tlak

Ulje sezama se pokazalo učinkovitim kod snižavanja krvnog tlaka. Znanstvenici su ustanovili da uvođenje sezamovog ulja u svakodnevnu prehranu snižava sistolički i dijastolički tlak i smanjuje lipidnu peroksidaciju, zbog čega dolazi do napada na veze između masnih kiselina. Tada nastaju peroksidi koji dalje reagiraju s drugim masnim kiselinama. Jedna od najtežih posljedica lipidne peroksidacije je nastanak kancerogenih stanica.

Gingivitis

Sezam se tisućljećima godina koristio za održavanje zdravlja usne šupljine. Sprječava propadanje zubi, zadah iz usta, krvarenje desni, suho grlo, jača zube i desni. Klinička istraživanja potvrđuju da je odličan za smanjenje zubnog plaka. Gingivits se prepoznaje kada su desni izrazito upaljene i osjetljive. Lako krvare i na najmanji podražaj. Ako se gingivitis ne liječi, može doći do gubitka zubi.

Njega beba

Znanstvenici su ustanovili da masiranje beba sezamovim uljem umiruje, što je značajno za miran san. Sezamovo ulje je blago i odlično za njegu bebine kože.

Provjerite što trebate znati o sezamovim sjemenkama!

Zdravlje kože

Zbog velike količine vitamina E, sezamovo ulje može spriječiti prijevremeni nastanak bora i starenje kože. Cink u sezamovom ulju će ublažiti iritiranost kože, izliječiti akne, prištiće i mitesere. Također potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži.

Rak

Sezam sadrži topljive lignine s fitoestrogenskim svojstvima, poznate i kao sesamin. Znanstvenici tvrde da sprječavaju širenje raznih stanica raka, i to različitih tipova raka kao što su:

 • leukemija
 • višestruki mijelom
 • rak debelog crijeva
 • rak prostate
 • rak dojke
 • rak pluća
 • rak gušterače
 • rak pluća

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije