Dijetom protiv žučnog kamenca

Dijetom protiv žučnog kamenca

Dijetom protiv žučnog kamenca
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.12.2015.
  • Broj pregleda: 797
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S kamencima u žučnoj vrećici može se živjeti, ali treba paziti na prehranu i birati namirnice koje ne pogoršavaju stanje i izazivaju napadaje žuči. Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, svježe voće i povrće, grah, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne masnoćama.

Da biste izbjegli žučne napadaje, koje karakteriziraju jaki i oštri bolovi ispod desnog rebrenog luka, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune kolesterola, kao što su žumanjci i jetrica.

Osnovna je prehrana s malim udjelom masnoća. Obroci trebaju biti česti, od pet do šest dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak. Poslije obroka, poželjno je da legnete oko pola sata. Hrana ne smije biti ni previše topla, ni hladna. Treba konzumirati najmanje šest čaša tekućine dnevno kako bi se spriječila prevelika koncentracija žuči. Preporučuju se topli čajevi i gorki napici, jer potiču probavu. Jelovnik se treba sastojati od ugljikohidrata (brašno, kruh), i mliječnih bjelančevina (mlijeko, svježi kravlji sir), ali se i bjelančevine životinjskog podrijetla, kao što je meso, mogu uzimati u ograničenim količinama.

Više o žučnim kamencima pročitajte ovdje.

Jedite puno povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Koristite smeđu rižu i integralne žitarice. Gorke namirnice (endivija, artičoka, cikorija), kao i gorko ljekovito začinsko bilje (ružmarin i šafran) mogu doprinijeti zdravlju žučne vrećice.

Kod akutnih bolova prehrana se ograničava na blagi čaj i zaslađenu vodu.

S poboljšanjem stanja u prehranu se uključuju svježi voćni sokovi i pasirano kuhano voće i povrće, griz, te riža na razrijeđenom mlijeku.

Dva do tri dana kasnije, dodaje se nemasna juha s rižom, grizom ili tjesteninom bez jaja, razređeno mlijeko i nemasni keksi.

Unos masnoća
1. Pijte nemasno mlijeko (do jedan posto mliječne masti).
2. Crveno meso zamijenite bijelim (piletina, puretina) i ribom.
3. Ne jedite prženu hranu.
4. Jaja jedite oprezno, izbacite žumanjak jer sadrži dosta masnoće.
5. Izbjegavajte prerađeni šećer i slatkiše, kofein i čokoladu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije